Wykonanie
Czy istnieją zdrowe desery, które nie tylko dbają o naszą sylwetkę, ale dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych wartości odżywczych? Oczywiście! Dziś proponuję jeden z nich - sycący, niezwykle
czekoladowy wegański
budyń jaglany . Idealny sposób na przemycenie
kaszy jaglanej naszym pociechom.Chyba każda
młoda mama wie, jak trudno namówić dziecko na zjedzenie czegoś zdrowego i wytłumaczenie, że sklepowe
słodycze nie są najlepszym pomysłem na podwieczorek. Gimnastykujemy się, stajemy na głowie, tłumaczymy, podtykamy pod nosek
jabłko,
banana, a mały smakosz nadal kręci główką. "Mamo, chcę batonika", "Mamo, chcę nutellę", "Mamo, kup mi colę". Znacie to skądś?Mam dla Was dobrą wiadomość.Możecie podarować Waszym dzieciom prawdziwy
czekoladowy deser i jednocześnie zadbać o ich zdrowie. Tym deserem jest przepyszny
czekoladowy budyń jaglany . Jak się domyślacie, jego głównym składnikiem jest
kasza jaglana, o której cudownych właściwościach odżywczych
pisałam tu . Co najważniejsze, deser ten jest wegański, bezglutenowy i zawiera jedynie naturalne źródła
cukru . Na pewno nie zaszkodzi Waszym dzieciom, a co lepsze, wspaniale wpłynie na odporność i witalność małego łasucha.
Czekoladowy budyń jaglany wzbogaciłam listkami świeżej
szałwii, która idealnie komponuje się ze smakiem
czekolady. Spokojnie możecie ją pominąć . Deser nadal będzie przepyszny. :)

wegański bezglutenowy, bez
cukru(2 duże lub 3 małe porcje)- 100 g surowej
kaszy jaglanej- 2 szklanki
mleka roślinnego (u mnie
migdałowe) - do ugotowania
kaszy- ok. 10 dużych
daktyli- 1 łyżeczka
oleju kokosowego- 1 i 1/2 łyżki karobu w proszku / można zastąpić gorzkim
kakao- kilka listków świeżej
szałwii- 2-3 łyżki
mleka roślinnego- szczypta
soli himalajskiej
Kaszę jaglaną gotuję w
mleku do miękkości (ok. 30-40 min). Do gotującej się
kaszy dodaję
daktyle,
szałwię, karob,
olej kokosowy i szczyptę
soli. W razie potrzeby w czasie gotowania dolewam odrobinę
mleka.Gdy
kasza z
daktylami mocno się rozgotuję, przekładam ją do miski i blenduję na gładką masę. Dodaję kilka łyżek
mleka (ich ilość zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać). Dokładnie mieszamy.Gotowy
czekoladowy budyń jaglany przekładamy do miseczek, ozdabiamy ulubionymi
owocami i listkami świeżej
szałwii.Smacznego!