Wykonanie
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc przybliżmy czas oczekiwania tym wspaniałym przepisem dla łakomczuchów.
Budyń czekoladowy od zawsze był moim "comfort food" ... gęsty, rozgrzewający i pachnący
czekoladą, szybko przepędzał wszystkie smutki i zmartwienia.Dlaczego więc nie rozweselić się troszkę gdy np. dokucza nam przeziębienie. I w rytm dawno usłyszanej reklamy budyniu "smutno Ci, a może
budyń" przynieśmy radość sobie i bliskim:).


Składniki:1/2 szklanki
kaszy jaglanej2 szklanki
mleka migdałowego (można zastąpić zwykłym
mlekiem)szczypta
soliłyżka
oleju kokosowego50g
gorzkiej czekolady 85 %
kakao15
suszonych moreli lub
daktyli (u mnie
morele)posiekane
orzechy włoskie do posypania budyniu
Kaszę jaglaną wsypujemy do rondelka, zalewamy
mlekiem oraz dodajemy pozostałe składniki. Całość gotujemy na małym ogniu około 15 do 20 minut. Należy mieszać od czasu do czasu aby nic się nie przypaliło.Po tym czasie zdejmujemy z ognia i miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę.Następnie przekładamy do miseczek i posypujemy kawałkami
orzechów włoskich lub ulubionymi dodatkami.
Budyń jest słodziutki, wspaniale
czekoladowy oraz śmiało może zastąpić śniadanie. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i po ostygnięciu. Wspaniały nawet na diecie.Smacznego...