Wykonanie

Ostatnio mieliśmy ochotę na naleśniki. Postanowiłam do nich przygotować krem
orzechowo-
czekoladowy, taką niby nutellę. Nie miałam jednak akurat pod ręką
orzechów laskowych, więc z nutelli nici, ale za to zrobiłam pyszną pastę /krem z
orzechów włoskich. Dodałam do nich
daktyle oraz
kakao i odrobinę
mleka roślinnego (miałam w lodówce akurat
kokosowe). Następnym razem dodam więcej
kakao, bo krem wyszedł jak dla mnie trochę za słodki, chociaż bardzo smaczny. Nadawał się również na kanapki - następnego dnia dziewczynki dostały takie słodkie kanapki do szkolnych /przedszkolnych śniadaniówek. Wszyscy byliśmy zadowoleni - i mama (zdrowo!) i dzieci (słodko!) :)Składniki (ok. 400ml):1 szkl wyłuskanych
orzechów włoskich1 szkl
daktyli bez pestek1 kopiasta łyżka
kakao (użyłam raw)szczypta
soli (użyłam himalajskiej)1/2 szkl
mleka roślinnego (użyłam
kokosowego)Wszystkie składniki umieściłam w kielichu wysokoobrotowego blendera (u mnie pracuje Vitamix). Zmiksowałam na gładko na najwyższych obrotach (musiałam posiłkować się upychadłem). Przełożyłam do słoiczka.