ßßß
Ostatnio mieliśmy ochotę na naleśniki. Postanowiłam do nich przygotować krem orzechowo-czekoladowy, taką niby nutellę. Nie miałam jednak akurat pod ręką orzechów laskowych, więc z nutelli nici, ale za to zrobiłam pyszną pastę /krem z orzechów włoskich. Dodałam do nich daktyle oraz kakao i odrobinę mleka roślinnego (miałam w lodówce akurat kokosowe). Następnym razem dodam więcej kakao, bo krem wyszedł jak dla mnie trochę za słodki, chociaż bardzo smaczny. Nadawał się również na kanapki - następnego dnia dziewczynki dostały takie słodkie kanapki do szkolnych /przedszkolnych śniadaniówek. Wszyscy byliśmy zadowoleni - i mama (zdrowo!) i dzieci (słodko!) :)Składniki (ok. 400ml):1 szkl wyłuskanych orzechów włoskich1 szkl daktyli bez pestek1 kopiasta łyżka kakao (użyłam raw)szczypta soli (użyłam himalajskiej)1/2 szkl mleka roślinnego (użyłam kokosowego)Wszystkie składniki umieściłam w kielichu wysokoobrotowego blendera (u mnie pracuje Vitamix). Zmiksowałam na gładko na najwyższych obrotach (musiałam posiłkować się upychadłem). Przełożyłam do słoiczka.