ßßß
wegańskie(2 porcje)- 200 g makaronu spaghetii (najlepiej z pszenicy durum)- 1 dojrzałe awokado- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (u nie-wegan może być starty parmezan)- 1 mała szalotka- 1 ząbek czosnku- 3 łyżki oliwy- 1 papryczka peperoncino (ewentualnie może być szczypta pieprzu cayenne)- sok z 1/2 cytryny (jego ilość zależy, jaką kwasowość sosu chcesz uzyskać)- garść listków świeżej bazylii- sól, pieprz- do podania : kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, świeża bazylia,nieaktywne płatki drożdżowe (może być parmezan)Do miski wrzucam miąższ z awokado, cytrynę, 2 łyżki oliwy z oliwek, rozkruszoną papryczkę peperoncino. Całość ucieram widelcem do uzyskania gładkiej masy.Do masy dodaję pokrojoną drobno szalotkę i czosnek, nieaktywne płatki drożdżowe, i garść listków świeżej bazylii. Solę, pieprzę i całość dokładnie mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.Gotuję makaron al dente. Odcedzam go i do garnka z makaronem wrzucam moją masę z awokado. Dokładnie mieszam. Nakładam do talerzy do makaronu, ozdabiam pomidorkami koktajlowymi, świeżą bazylią i posypuję nieaktywnymi płatkami drożdżowymi.Smacznego!