ßßß
(ok. 14 sztuk)- 1 szklanka amarantusa- 3 szklanki wody- 1 łyżka oleju kokosowego- 3 łyżki miodu (u mnie gryczany)- 2 garście suszonej żurawiny- kilka suszonych śliwek kalifornijskich (u mnie 8)- 3 łyżki wiórek kokosowych- 50 g płatków owsianych- 2 łyżki ziaren siemienia lnianego- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego- 1 łyżeczka cynamonu- szczypta kardamonu- szczypta soli- szczypta mielonego imbiru- 2 łyżki soku z cytryny- 80 g mąki owsianej- 20 g mąki kokosowejAmarantus gotuję w wodzie na małym ogniu z dodatkiem oleju kokosowego, miodu, cynamonu, kardamonu, imbiru i soli.Gdy amarantus wchłonie całą wodę, odstawiam go z gazu i dodaję resztę składników (oprócz mąki owsianej i kokosowej).Jeżeli masa nie jest gorąca dodaję mąkę i dokładnie mieszam.Całość wykładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.Po 40 min pieczenia wyciągam keksówkę, kroję masę na porcje i ponownie wkładam do piekarnika na ok. 10 min. Jeśli masa się przypala, przykrywam ją kawałkiem folii aluminiowej.Wyciągam ciasto na batony z piekarnika. Gdy ostygnie ponownie kroję je wzdłuż wyznaczonych wcześniej linii.Smacznego!Batoniki wytrzymują ok. tygodnia, trzymane w szczelnym pojemniku.