Wykonanie
Dziś przepis na pyszną, słodką, ale jednocześnie zdrową przekąskę, zawierającą jedno z najzdrowszych zbóż -
amarantus. Batoniki są idealne do pracy, szkoły, na wycieczkę. Serdecznie polecam :)

(ok. 14 sztuk)- 1 szklanka
amarantusa- 3 szklanki
wody- 1 łyżka
oleju kokosowego- 3 łyżki
miodu (u mnie gryczany)- 2 garście
suszonej żurawiny- kilka suszonych
śliwek kalifornijskich (u mnie 8)- 3 łyżki wiórek
kokosowych- 50 g
płatków owsianych- 2 łyżki ziaren
siemienia lnianego- 1 łyżka mielonego
siemienia lnianego- 1 łyżeczka
cynamonu- szczypta
kardamonu- szczypta
soli- szczypta mielonego
imbiru- 2 łyżki
soku z cytryny- 80 g
mąki owsianej- 20 g
mąki kokosowej
Amarantus gotuję w wodzie na małym ogniu z dodatkiem
oleju kokosowego,
miodu,
cynamonu,
kardamonu,
imbiru i
soli.Gdy
amarantus wchłonie całą
wodę, odstawiam go z gazu i dodaję resztę składników (oprócz
mąki owsianej i kokosowej).Jeżeli masa nie jest gorąca dodaję
mąkę i dokładnie mieszam.Całość wykładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.Po 40 min pieczenia wyciągam keksówkę, kroję masę na porcje i ponownie wkładam do piekarnika na ok. 10 min. Jeśli masa się przypala, przykrywam ją kawałkiem folii aluminiowej.Wyciągam ciasto na batony z piekarnika. Gdy ostygnie ponownie kroję je wzdłuż wyznaczonych wcześniej linii.Smacznego!Batoniki wytrzymują ok. tygodnia, trzymane w szczelnym pojemniku.