Wykonanie
Dzisiaj coś na zdrowe, pełnowartościowe drugie śniadanie. Idealna przekąska do szkoły, pracy, podróży, czyli batoniki wielozbożow e. Można do nich wrzucić wszystko, co lubimy -
suszone figi,
rodzynki,
morele, każdy rodzaj
orzechów. Wszystko zależy od naszej kulinarnej wyobraźni.

(ok. 8 sztuk)- 100 g bezglutenowych
płatków owsianych- kilka suszonych fig- kilka
suszonych daktyli- garść
suszonej żurawiny- kilka suszonych
śliwek kalifornijskich- łyżka wiórek
kokosowych- łyżka
ziaren słonecznika- łyżka ziaren
siemienia lnianego- łyżka mielonego
siemienia lnianego- łyżka
płatków amarantusa- łyżka
płatków jaglanych- ok. 80 g
miodu ( weganie mogą użyć
syropu z agawy bądź
syropu klonowego)- 80 ml letniej
wody- 30 ml płynnego
oleju kokosowego- łyżka
soku z cytryny- łyżeczka
cynamonu- szczypta
kardamonu- szczypta
soliNagrzewam piekarnik do 160 st. C.Wszystkie sypkie składniki umieszczam w naczyniu, dodaję
miód,
sok z cytryny i
wodę. Wlewam rozpuszczony
olej kokosowy. Dokładnie mieszam.Tak przygotowaną masę wykładam na dno blaszki (u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia, dobrze przyciskając ją do dna formy. Wyrównuję - masa powinna
mieć grubość ok. 2 cm.Wstawiam formę do piekarnika i piekę ok. 30-40 min.Przyrumienione ciasto wyciągam z piekarnika. Gdy ostygnie kroję na batoniki.Smacznego!Batoniki wytrzymują ok. tygodnia, trzymane w szczelnym pojemniku.