ßßß
(4 porcje)- ok. 8 młodych marchewek- kawałek świeżego imbiru- 3 ząbki czosnku- 2 dymki- pęczek pietruszki- duża garść rodzynek- szklanka kaszy kuskus- ekologiczny bulion warzywny- oliwa- sok z cytryny- łyżeczka curry- sól morska- świeżo zmielony pieprzUmyte i obrane marchewki pociąć w niewielką kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać curry, drobno posiekany czosnek i imbir. Smażyć ok. 2 min na nie za dużym ogniu, uważając by czosnek się nie przypalił.Dodać przygotowaną wcześniej marchewkę i smażyć kilka minut. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć dotąd, aż marchewka się nie przyrumieni (ok 45 min).Kuskus skrapiamy lekko oliwą, zalewamy bulionem warzywnym (lub wodą) i przykrywamy na 5 min, aby go wchłonęła. Następnie odkrywamy kaszę i dokładnie ją mieszamy, by uzyskać charakterystyczną dla niej sypkość.Rodzynki lekko podprażamy na suchej patelni - dzięki temu wydobędziemy z nich jeszcze głębszy smak.Do kaszy dodajemy usmażone marchewki, poszatkowaną dymkę wraz z zieloną częścią, podprażone rodzynki i poszatkowaną natkę pietruszki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Ostygniętą sałatkę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.Podajemy ją w temperaturze pokojowej - najlepiej wyjąć sałatkę na godzinę przed podaniem.Smacznego!