Wykonanie

Dlaczego tak lubimy tarty? Bo można je podawać na słodko lub słono z przeróżnymi dodatkami. Dla nas
tarta jest tak uniwersalna jak pierogi, ale jest z nią zdecydowanie mniej roboty. W pokoju zalegało mi już dawno zapomniane wiadro
kiszonej kapusty. Pierwotnie miałam w planach zrobienie bigosu.. ale cóż to za bigos w którym nie ma boczku? I decyzja, którą podjęłam była właściwa.
Tarta wyszła rewelacyjna, polecam ją wypróbować :-)Składniki:ciasto na tartę wg przepisu KLIK500g
kiszonej kapusty200g mrożonych podgrzybków1 łyżeczka
miodu1/2 łyżeczki
kminku2 pęczki
dymki7
suszonych moreli1 szkl
wina pomarańczowego (cin-cin orange)2 łyżki
masła3 łyżki
oliwy z oliwekgałązka
rozmarynusól,
pieprz1. Przygotowujemy spód do tarty wg przepisu podanego powyżej.2. W dużym rondlu rozgrzewamy
oliwę z
masłem, dodajemy
kminek. Gdy aromat
przyprawy zacznie się unosić, wrzucamy przepłukaną z zalewy
kiszoną kapustę i podsmażamy. Po ok 5 minutach dodajemy
wino,
miód, pokrojone w kostkę
morele,
sól i
pieprz. Całość dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Studzimy. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę
masła i wrzucamy mrożone
grzyby. Gdy puszczą całkowicie
wodę, dodajemy je do
kapusty.3. Na podpieczony spód tarty wykładamy farsz, a na jego wierzchu układamy gwiazdki wycięte z pozostałego ciasta i igiełki
rozmarynu. Tartę pieczemy ok 35 minut w 170*C.

SMACZNEGO :-)

