ßßß
Pierwszy raz miałam okazję robić i jeść zupę chrzanową. Bardzo mile zaskoczył mnie jej smak - jest delikatna i kremowa, a podsmażony boczek nadaje jej niezwykłego aromatu. Zupa chrzanowa to świetnie danie wpisujące się w świąteczne menu, chociaż u mnie pierwszy raz zagościła wczoraj. I na pewno nie będę się ograniczać z jej przygotowaniem tylko do jednego razu w roku (na Wielkanoc) :-).Składniki:jasna część z 1 pora1 mały seler2 ząbki czosnku2 cebule4 ziemniaki3/4 słoiczka chrzanu (można dać mniej lub więcej)200 ml śmietanki 30%1 łyżka masłamajeranek, sól, pieprz2,5 - 3l wywaru drobiowego4 jajka ugotowane na twardook 10cm kawałek wędzonego boczku1. Wywar drobiowy zagotowujemy. Pora dokładnie myjemy i kroimy w półksiężyce, a cebulę w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy pokrojone warzywa, a następnie podsmażamy ok 5 minut. Gdy się zeszklą, razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę selerem oraz ziemniakami wrzucamy do gotującego się wywaru.2. Po upływie ok 10 minut dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę przelewamy do kielicha blendera lub odpowiednią końcówką miksujemy na krem (trwa to ok 3 - 4 minut).3. Śmietankę mieszamy z chrzanem i jedną chochlą zupy (zapobiegnie to zważeniu śmietanki) i dolewamy do reszty zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.4. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni do momentu, aż się dokładnie wytopi.5. Zupę podajemy z jajkiem na twardo i podsmażonym boczkiem.SMACZNEGO :-)