Wykonanie
Pierwszy raz miałam okazję robić i jeść zupę
chrzanową. Bardzo mile zaskoczył mnie jej smak - jest delikatna i kremowa, a podsmażony
boczek nadaje jej niezwykłego aromatu. Zupa chrzanowa to świetnie danie wpisujące się w świąteczne menu, chociaż u mnie pierwszy raz zagościła wczoraj. I na pewno nie
będę się ograniczać z jej przygotowaniem tylko do jednego razu w roku (na Wielkanoc) :-).Składniki:jasna część z 1
pora1 mały
seler2 ząbki
czosnku2
cebule4
ziemniaki3/4 słoiczka
chrzanu (można dać mniej lub więcej)200 ml
śmietanki 30%1 łyżka
masłamajeranek,
sól,
pieprz2,5 - 3l
wywaru drobiowego4
jajka ugotowane na twardook 10cm kawałek
wędzonego boczku1.
Wywar drobiowy zagotowujemy.
Pora dokładnie myjemy i kroimy w półksiężyce, a
cebulę w kostkę. Na patelni roztapiamy
masło i wrzucamy pokrojone warzywa, a następnie podsmażamy ok 5 minut. Gdy się zeszklą, razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę
selerem oraz
ziemniakami wrzucamy do gotującego się
wywaru.2. Po upływie ok 10 minut dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Zupę przelewamy do kielicha blendera lub odpowiednią końcówką miksujemy na krem (trwa to ok 3 - 4 minut).3.
Śmietankę mieszamy z
chrzanem i jedną chochlą zupy (zapobiegnie to zważeniu
śmietanki) i dolewamy do reszty zupy. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
majerankiem.4.
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni do momentu, aż się dokładnie wytopi.5. Zupę podajemy z
jajkiem na twardo i podsmażonym
boczkiem.SMACZNEGO :-)