Wykonanie

Z pozoru skomplikowany przepis na
indyka, w praktyce bardzo prosty i niebywale smaczny! Dzięki
orzechom każdy kęs jest bardzo chrupiący, a farsz nadaje niesamowitą wilgoć i miękkość. Szczerze polecam przygotować taką roladę na świąteczny obiad, na pewno zachwyci każdego.
Indyka podajemy z
sosem grzybowym i surówką z
marchewki.Składniki:1 kg piersi z
indykazioła prowansalskiesłodka paprykasól i
pieprzfarsz:1 szklanka
grzybów suszonychok 10 świeżych (lub mrożonych)
śliwek2
cebule2 ząbki
czosnkumiąższ z 10 kromek
chlebakardamonsłodka papryka w proszku
sólpieprz100 g
orzechów brazylijskich1. Pierś z
indyka dokładnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy
ziołami,
solą,
pieprzem i
papryką. Zawijamy w roladę i wkładamy do lodówki na 1 noc.
Grzyby również moczymy całą noc w 2 szklankach
wody.2. Gdy
grzyby już namokną, podgotowujemy je ok 5 minut i odcedzamy.
Wodę spod grzybów zostawiamy do sosu!3.
Cebule obieramy i kroimy na drobną kostkę, a następnie z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem podsmażamy na
maśle. Do zarumienionych warzyw dodajemy posiekane
grzyby i
śliwki. Całość podduszamy ok 10 minut, a następnie doprawiamy
kardamonem,
papryką,
solą i
pieprzem. Całkowicie studzimy.
Orzechy brazylijskie siekamy na drobną kostkę i prażymy.

4. Przestudzony farsz dokładnie wyrabiamy razem z miąższem z
chleba. Rozbitą pierś z
indyka smarujemy farszem, posypujemy prażonymi
orzechami, zawijamy w roladę i obwiązujemy dość ciasno sznurkiem.
Mięso pieczemy ok 70 - 80 minut w 180*C.

5. Roladę podajemy z ziemniaczkami, surówką z
marchwi i
sosem grzybowym.
