Wykonanie

Lasagne robię już nie pierwszy raz, jednak za każdym razem przygotowuję ją z
sosem beszamelowym. Składniki, które akurat mam w lodówce pasują do jasnego sosu. Ale tak to już jest... zamiast zrobić na początek tradycyjną z
mięsem i
pomidorowym sosem ja od razu zaczynam kombinować. Do tej
pory każda, jaką zrobiłam była głównie warzywna. Mam więc motywację na następny raz do stworzenia wersji
mięsnej :)Dzieląc się z
Wami jeszcze moimi przemyśleniami, stwierdzam, że
groszek mrożony bije na łeb i szyję ten z puszki. Słodki i chrupiący - mniam!Składniki:płaty do lasagne10 paluszków surimi1/2 opakowania mrożonego
groszku4 małe
cebuleżółty ser i
parmezansos beszamelowy:2 szklanki
mleka2 łyżki
masła2 łyżki
mąki3
żółtka4 łyżki
śmietanysól,
pieprz1.
Cebulę obieramy i kroimy na piórka, paluszki
krabowe dzielimy na mniejsze części,
zielony groszek rozmrażamy.2.
Sos beszamelowy:
masło stapiamy w rondlu, dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy, następnie wlewamy stopniowo
mleko i doprowadzamy do wrzenia (cały czas mieszamy!).
Żółtka roztrzepujemy ze
śmietaną i wlewamy do gotującego się
mleka. Solimy i
pieprzymy.3. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami : płaty do lasagne, kilka łyżek sosu,
cebula, paluszki surimi,
zielony groszek i starty
żółty ser. Takich warstw układamy ok 4 - 5. Na wierzch wykładamy płaty lasagne, smarujemy je
sosem beszamelowym i onficie posypujemy startym
żółtym serem i
parmezanem.

4. Pieczemy ok 30 minut w 200*C.

