Wykonanie
Prawie codziennie robię sałatki, ale zanim zdążę uwiecznić je na zdjęciu to już znikają, dlatego mam ich tak mało na blogu :) Wczoraj przy okazji grilla postanowiłam zrobić do niego
sałatkę, a że w lodówce zalegał mi kilogram młodziutkiego
bobu, to pomyślałam.... dlaczego by go do niej nie wykorzystać?
Sałatka wyszła bardzo smaczna, smak
bobu pamiętam z dzieciństwa, miękki, dobrze przyprawiony, a czasem nawet podawany z
masełkiem. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu moja wersja letniej sałatki.Składniki:1/2 kg
bobu10
pomidorków koktajlowych1 mniejsza
cebula4 cm pasek
boczku (lub
salami)250 g mix
sałat z
rukoląsos winegret:1/2 szklanki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
octu winnegosól,
pieprz1.
Bób gotujemy w wodzie w proporcjach 1:2 ok 15 minut
Woda musi być posłodzona i posolona.
Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na szerokim talerzu.2.
Pomidorki przekrawamy na pół,
cebulę kroimy w piórka, a
boczek pokrojony w drobną kostkę wytapiamy na patelni.3.
Oliwę z oliwek i
miód podgrzewamy w mikrofalówce tak, aby się dokładnie ze sobą połączyły, dodajemy
ocet,
sól i
pieprz.4. Na sałacie układamy wytopiony
boczek (lub
salami), posypujemy
cebulką i
pomidorkami. Na wierzchu kładziemy zimny
bób i wylewamy
sos winegret.
Sałatka idealnie pasuje do grilla.