Wykonanie

Taki sos możesz przechowywać w lodówce, możesz go zamrozić lub dowolnie urozmaicić. Poniżej przedstawiam składniki, z których powstanie tradycyjny
sos pomidorowy.Podany z
makaronem i posypany
parmezanem stanowi danie obiadowe.Składniki:1 duża
cebula3 ząbki
czosnku1/4 szklanki
wina - czerwonego lub białego, półwytrawnegopuszka
pomidorów w puszce1 łyżka świeżej
natki pietruszki1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
bazylii (użyłam suszonej)1.
Cebulę kroimy na małe piórka i smażymy na
oliwie z oliwek ok 10 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, podsmażamy jeszcze minutę i wlewamy
wino. Dusimy razem ok 3 minut i dodajemy
pomidory oraz
przyprawy.
Bazylię ścieramy pomiędzy dłońmi, aby wytworzyła intensywny zapach i smak. Wszystko razem dusimy ok 15 minut.2. Sos można zmielić w blenderze, lub po uduszeniu nie poddawać go już żadnym obróbkom :) Ja swój sos zmieliłam, ponieważ będzie on tylko dodatkiem do głównego dania.
