Wykonanie
Co sądzicie o grysiku? Przyrządzacie go czasami? Ja pamiętam jego smak z domu, moja mama często robiła nam go na kolację (zazwyczaj z
sokiem malinowym) albo do niedzielnego rosołu. U mnie niestety odszedł na długo w zapomnienie, używałam go jedynie do mas. Ale na szczęście tylko do wczoraj.Składniki:2 szklanki
mleka3 , 5 łyżki grysiku2 łyżeczki
cukru1 łyżeczki
cukru waniliowego1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 łyżka
masła1
jajkocynamongarść
rodzynekgarść
migdałów w płatkachdowolne
owoce lub
dżem1.
Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy grysik i gotujemy na średnim ogniu aż do jego zgęstnienia (cały czas mieszając). Gdy grysik jest już gęsty, dodajemy
wanilię i lekko studzimy.
Jajka ucieramy z
cukrami.2. Do ciepłego, ale nie gorącego grysiku dodajemy
masło, dokładnie mieszamy, następnie wlewamy utarte
jajka i również mieszamy. W naczynkach do zapiekania układamy
owoce lub
dżem (ja dałam
brzoskwinie i
dżem jagodowy) i wylewamy grysik. Wierzch posypujemy
rodzynkami,
migdałami i
cynamonem.
3. Zapiekamy w piekarniku w 180*C przez ok 25 minut. Bardzo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.