Wykonanie

Dzisiaj na obiad zaplanowałam
indyka, ale nie miałam koncepcji, jak go przyrządzić. Zaczęłam od przygotowania kotlecików, a skończyłam na zapiekance. Ten pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę.Składniki:1 pierś z
indyka1
kalafior4
cebulesos:2 szklanki
mleka2 łyżki
mąki4 łyżki
żółtego sera (2 wędzonego i 2 zwykłego)
sól,
pieprz1.
Indyka kroimy na małe prostokąty i posypujemy ulubioną
mieszanką przypraw.
Mięso zalewamy
olejem i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.2.
Kalafiora gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie (
cukier i
sól 1:1) na półtwardo. Odsądzamy z nadmiaru
wody na sitku.
Indyka obsmażamy z każdej strony na
oleju z marynaty. W tym samym
oleju podsmażamy
cebulkę.3. 1/3
mleka przelewamy do rondla, a resztę mieszamy z
mąką. Większość
mleka zagotowujemy, a następnie dodajemy mieszankę z
mąką,
żółty ser i
przyprawy. Do żaroodpornego naczynia wkładamy
kalafior,
indyka,
cebulkę i wszystko zalewamy sosem. Posypujemy świeżym
koperkiem i zapiekamy 35 minut w 180*C.

4. Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.
