Wykonanie

Czy znudziły Wam się zwykłe
ziemniaki do obiadu? A może oprócz nich lodówka świeci pustkami? Otóż jest na to rada - wystarczy zrobić kuleczki ziemniaczane, które z
kefirem albo zimnym sosem nadadzą się na obiad.Ja osobiście bardzo rzadko jadam
ziemniaki, ale w tej wersji wyglądają wyjątkowo kusząco :)Składniki:ok 1,2 kg
ziemniaków6 łyżek
mąki ziemniaczanej2
jajka2,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
oregano1/2 łyżeczki
rozmarynupieprzBułka tarta,
mąka i 3
jajka do panierki.1.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (2,5 łyżeczki
soli). Gdy są już miękkie przecedzamy i zostawiamy, aż całkowicie ostygną. Przez maszynkę lub praskę przepuszczamy
ziemniaki.

2.
Ziemniaki przekładamy na stolnicę, dodajemy
jajka,
mąkę ziemniaczaną,
zioła i pierz, dokładnie, ale nie za długo wyrabiamy.

3. Dłonie maczamy w
mące pszennej, odrywamy kawałek masy i formujemy małe kuleczki które następnie panierujemy w
jajku i
bułce tartej.4. Kuleczki smażymy na głębokim
oleju i odsądzamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
