Wykonanie
Uwielbiam
makarony! O ile byłabym w stanie żyć bez
ziemniaków, to nie wyobrażam sobie życia bez
makaronu ;)I lubię ten czas, kiedy na straganach zaczynają się pojawiać
kurki - co roku mrożę* parę porcji, żeby w środku zimy móc rozkoszować się jajecznicą z
kurkami. Gdy za oknem śnieg smakują jeszcze lepiej, o niebo lepiej!I to kolejna już propozycja na
makaron w 15 minut - bo cały sos robi się w trakcie, gdy
makaron się gotuje.Co więcej - sos może i nie wygląda super estetycznie, ale jest przepyszny! :)

Składniki:1 średnia
cebula100 g
boczku w plastrach, drobno pokrojonego250 g
kurek1 mała
śmietana 18%szczypta
ostrej paprykisólpieprz2 ząbki
czosnkuulubiony
makaron ;)
ser do posypania - u mnie pecorino
Wodę na
makaron mocno solimy i gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej
makaron. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.Na patelni podsmażamy
boczek - jeśli jest mało tłusty, można dodać łyżkę
oleju lub
oliwy z oliwek. Gdy
boczek się zarumieni - dodajemy
cebulkę i smażymy, aż nabierze złotego koloru, po czym na patelnię wrzucamy
kurki i całość dokładnie mieszamy, podsmażając przez około 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony
czosnek (uważając, żeby się nie przypalił, bo wtedy
zrobi się gorzki), po krótkim smażeniu dodajemy
śmietanę - wszystko dokładnie łączymy i doprawiamy -
solą,
pieprzem i
ostrą papryką.Wykładamy sos na jeszcze ciepły
makaron, posypujemy
startym serem i... smacznego :)*Jeśli ktoś z Was będzie chciał mrozić
kurki, to koniecznie je chwilę obgotujcie - w przeciwnym razie po rozmrożeniu i usmażeniu będą gorzkie.



