ßßß Cookit - przepis na Makaron z kurkami, boczkiem i sosem śmietanowym

Makaron z kurkami, boczkiem i sosem śmietanowym

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam makarony! O ile byłabym w stanie żyć bez ziemniaków, to nie wyobrażam sobie życia bez makaronu ;)
I lubię ten czas, kiedy na straganach zaczynają się pojawiać kurki - co roku mrożę* parę porcji, żeby w środku zimy móc rozkoszować się jajecznicą z kurkami. Gdy za oknem śnieg smakują jeszcze lepiej, o niebo lepiej!
I to kolejna już propozycja na makaron w 15 minut - bo cały sos robi się w trakcie, gdy makaron się gotuje.
Co więcej - sos może i nie wygląda super estetycznie, ale jest przepyszny! :)
Składniki:
1 średnia cebula
100 g boczku w plastrach, drobno pokrojonego
250 g kurek
1 mała śmietana 18%
szczypta ostrej papryki
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
ulubiony makaron ;)
ser do posypania - u mnie pecorino
Wodę na makaron mocno solimy i gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej makaron. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni podsmażamy boczek - jeśli jest mało tłusty, można dodać łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Gdy boczek się zarumieni - dodajemy cebulkę i smażymy, aż nabierze złotego koloru, po czym na patelnię wrzucamy kurki i całość dokładnie mieszamy, podsmażając przez około 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek (uważając, żeby się nie przypalił, bo wtedy zrobi się gorzki), po krótkim smażeniu dodajemy śmietanę - wszystko dokładnie łączymy i doprawiamy - solą, pieprzem i ostrą papryką.
Wykładamy sos na jeszcze ciepły makaron, posypujemy startym serem i... smacznego :)
*Jeśli ktoś z Was będzie chciał mrozić kurki, to koniecznie je chwilę obgotujcie - w przeciwnym razie po rozmrożeniu i usmażeniu będą gorzkie.
Źródło:http://ewakuchennie.blogspot.com/2014/07/makaron-z-kurkami-boczkiem-i-sosem.html