ßßß
Składniki:Ciasto:1/2 kg mąki1 paczka drożdży instant1/2 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki soli1/4 szklanki zimnego mleka wymieszanego z 1/4 szklanki gorącej wodySos pomidorowy:1 puszka pomidorów w puszce - latem polecam po prostu 4 dojrzałe pomidory1/4 łyżeczki soligarść liści bazylii1 ząbek czosnkupieprz dla smakuDodatkowo: ser i inne dodatki - tu wedle uznaniaKamień wkładamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy przynajmniej 30 minut w temperaturze 250 stopni.Piekarnik musi być zimny. Dlaczego? Dowiecie się tutaj: kamień do pizzy.Ciasto:Mąkę dokładnie wymieszać z drożdżami. Dodać cukier, sól i mleko wymieszane z gorącą wodą i zagnieść ciasto - ma być jednolite i elastyczne.Przykryć szmatką i odstawić do wyrośnięcia - ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.Sos:W czasie jak ciasto rośnie robimy sos: do garnka wrzucamy pomidory w puszce, sól, bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, smarujemy ciepłym sosem pomidorowym, posypujemy serem i dekorujemy pozostałymi dodatkami. Wkładamy do piekarnika i po 7 minutach wyjmujemy cudowną pizzę :)Smacznego :)Jeśli nie macie kamienia (który nadal z czystym sumieniem polecam!) to możecie pizzę piec przez 30 minut w temperaturze 220 stopni - pizzę powinniście włożyć do nagrzanego (przez 30 minut) do tej temperatury piekarnika.Kamienie firmy Bakero znajdziecie tutaj: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2753216Zachęcam również do odwiedzenia facebookowego profilu kamieni do pizzy BAKERO oraz oczywiście do polubienia profilu Ewa Kuchennie :)

