Wykonanie
Pamiętacie, jak
pisałam Wam, że dostałam do przetestowania kamień do pizzy od firmy Bakero ? Więc dostałam i nadal z nim eksperymentuję :)Przyszedł czas na użycie go do tego, do czego przez większość ludzi jest używany - zapraszam na pizzę. :)Pizza z kamienia, ale bynajmniej nie twarda. Wręcz przeciwnie - pulchna, cudownie wypieczona mimo spędzenia tylko 7 minut w piekarniku! Niemożliwe?

Składniki:Ciasto:1/2 kg
mąki1 paczka
drożdży instant1/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
soli1/4 szklanki zimnego
mleka wymieszanego z 1/4 szklanki gorącej
wodySos pomidorowy:1 puszka
pomidorów w puszce - latem polecam po prostu 4 dojrzałe
pomidory1/4 łyżeczki
soligarść liści
bazylii1 ząbek
czosnkupieprz dla smakuDodatkowo:
ser i inne dodatki - tu wedle uznaniaKamień wkładamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy przynajmniej 30 minut w temperaturze 250 stopni.Piekarnik musi być zimny. Dlaczego? Dowiecie się tutaj: kamień do pizzy.Ciasto:
Mąkę dokładnie wymieszać z
drożdżami. Dodać
cukier,
sól i
mleko wymieszane z gorącą
wodą i zagnieść ciasto - ma być jednolite i elastyczne.Przykryć szmatką i odstawić do wyrośnięcia - ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.Sos:W czasie jak ciasto rośnie robimy sos: do garnka wrzucamy
pomidory w puszce,
sól,
bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku i
pieprz. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, smarujemy ciepłym
sosem pomidorowym, posypujemy
serem i dekorujemy pozostałymi dodatkami. Wkładamy do piekarnika i po 7 minutach wyjmujemy cudowną pizzę :)Smacznego :)Jeśli nie macie kamienia (który nadal z czystym sumieniem polecam!) to możecie pizzę piec przez 30 minut w temperaturze 220 stopni - pizzę powinniście włożyć do nagrzanego (przez 30 minut) do tej temperatury piekarnika.Kamienie firmy Bakero znajdziecie tutaj: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2753216Zachęcam również do odwiedzenia facebookowego profilu kamieni do pizzy BAKERO oraz oczywiście do polubienia profilu Ewa Kuchennie :)


