Wykonanie
Walentynki, wszędzie czerwone
serca, brak wolnych stolików w restauracjach, wyznania miłosne i pierścionki zaręczynowe... A do tego
ciastka - pyszne, maślane, rozpływające się w ustach...

Składniki:150 g miękkiego
masła250 g
mąki50 g
cukru pudru2 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliDodatkowo:
galaretka czerwona (u mnie poziomkowa), gruboziarnisty
cukier, różnokolorowe posypki
cukrowePaczkę
galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej
wody i odstawić do wystygnięcia. W trakcie, jak będziecie robić ciasto -
galaretka zacznie lekko tężeć.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem,
cukrem waniliowym,
jogurtem naturalnym i szczyptą
soli na białą, puszystą masę. Dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wałkujemy na grubość około pół centymetra. Wykrawamy
ciastka: część jedną foremką, część z pomocą dwóch foremek: wycinając małe serduszko w większym.Małe serduszka odkładamy od razu na blaszkę, smarujemy
białkiem i posypujemy gruboziarnistym
cukrem lub posypką
cukrową.
Ciasteczka wycięte jedną foremką kładziemy na blaszkę, lekko smarujemy brzegi
białkiem i nakładamy na to serduszko z wyciętym środkiem.Po wycięciu wszystkich
ciastek, blaszkę wkładamy do 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia. Do
ciastek z okienkiem wlewamy tężejącą
galaretkę odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.Smacznego :)A Wy macie jakieś
plany na tegoroczne Walentynki? Jeśli tak - podzielcie się nimi ze mną na profilu Ewa Kuchennie na facebooku!

