Wykonanie
Czy mi się wydaje czy dawno nie było tematów śniadaniowych? Dziś zatem zapraszam na śniadanie! :)Nadal uważam, że najlepsze gofry to te, które możecie zrobić przy pomocy TEGO przepisu. Tym jednak też warto dać szansę - są chrupiące, puszystsze, miękkie w środku i nie mają ostrych kantów.Robiąc je korzystałam kolejny raz z przepisu kuchni Lidla, trochę go modyfikując.Składniki:200 g
mąki110 g
masła70 ml
mleka 3,2%100 g
brązowego cukru1/2 opakowania suchych
drożdży1
jajko1
żółtko3 łyżki
cukru waniliowegoDodatki: wedle uznania - u mnie
cukier puder,
dżem jagodowy i golden
syrupMąkę mieszamy z
drożdżami,
cukrem waniliowym i 50 g
brązowego cukru.W garnku na niewielkim ogniu podgrzewamy
mleko i dodajemy
masło tak, żeby się roztopiło. Odstawiamy do przestygnięcia.1
jajko i 1
żółtko ubijamy z pozostałym 50 g
cukru na gadką, białą masę. Dodajemy przestudzone, ciepłe
masło z
mlekiem i dokładnie mieszamy. Dosypujemy powoli suche składniki cały czas mieszając.Miskę przykryć czystą ściereczkę i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto mieszamy i pieczemy w gofrownycy, przy czym potrzeba im ciut więcej czasu niż gofrom robionym bez
drożdży.Smacznego :)Zapraszam na Ewa Kuchennie na Facebooku !