Wykonanie
Jedzmy
szparagi póki trwa sezon. Tym razem białe, gotowane, polane prostym ale bardzo smacznym sosem maślanym z
cytryną i
miętą. Polecam.Na podstawie książki "Jamie at
home" Jamie Oliver

składniki (2 porcje)2 pęczki białych
szparagów (2x 500g)2 garście liści
mięty100 - 120 g
masłasok z 1 dużej
cytrynysólpieprzprzygotowanie
Szparagi opłukać i osuszyć. Odciąć zdrewniałe końcówki (ok 2 cm, czasem więcej) obrać starannie zaczynając ok 0.5 - 1 cm poniżej główki. Najwygodniej położyć
szparag na desce i, obracając, dokładnie obierać zaczynając od strony główki, nie pozostawiając włókien - po ugotowaniu będą twarde i niesmaczne. Jeżeli obieramy
szparagi na desce mniejsza jest też szansa na złamanie delikatnego warzywa. Po obraniu, należy
szparagi ugotować. Wygodny jest specjalny garnek w którym
szparagi gotujemy w pozycji pionowej, nalewając tylko tyle
wody aby główki wystawały ponad jej powierzchnię.
Wodę lekko solimy, można też dodać odrobinę
cukru ( nigdy nie dodaję ). Jeżeli nie mamy specjalnego garnka, lub gotujemy dużą ilość
szparagów, możemy użyć po prostu zwyczajnego garnka i gotować
szparagi na leżąco. Gotujemy pod przykryciem, od momentu zagotowania się
wody, na niewielkim ogniu, ok 15 minut.Kiedy
szparagi się gotują naszykować sos. W moździerzu rozgnieść na papkę liście
mięty . Na patelni roztopić
masło, posolić i posypać
pieprzem, dodać roztartą
miętę i
sok z cytryny. podgrzewać mieszając do czasu aż sos zacznie się lekko pienić. Zdjąć z ognia. Sprawdzamy czy
szparagi są miękkie, wbijając w nie widelec lub nóż - jeżeli wchodzi bez problemu,
szparagi są gotowe. Ostrożnie, aby nie połamać, wyjmujemy
szparagi na półmisek wyłożony lnianą ściereczka. To dobra i wygodna metoda na osuszenie warzyw. Sos, jeżeli to konieczne doprawiamy
solą i
pieprzem.
Szparagi przekładamy na talerze, polewamy sosem. Możemy podać z
jajkiem w koszulce. Smacznego!



