Wykonanie
Kupiłam ostatnio w jednym z marketów małe
kabaczki. Były tak ładne, że nie mogłam się oprzeć. A ponieważ bardzo lubię faszerowane warzywa,
kabaczki tez zostały napakowane farszem i upieczone. Wydrążony środek
kabaczków i
cukinii ( bo piekłam też jedną
cukinię ) można oczywiście posiekać, usmażyć i dodać do farszu - ja tym razem tego nie zrobiłam , z czystego lenistwa.
Kabaczki upiekły się pysznie, radzę kupić jeśli spotkacie :)

składniki3 małe
kabaczki1
cukiniafarsz1
cebula250 g
szpinaku120 g
pieczarek125 g
mozzarelli2 papryczki chipotle w sosie adobo2- 3 posiekane ząbki
czosnku1 łyżka pasty pomidorowej1/3 szklanki suchej
kaszy kuskusprzygotowanie
Cukinie i
kabaczki umyć, osuszyć , przekroić wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 190 st C, warzywa ułożyć na blaszce, polać lekko
oliwą , posolić i popieprzyć, wstawić do piekarnika na 15 minut.Przygotować farsz.
Szpinak opłukać, wrzucić do garnka, podgrzewać aż liście zwiędną. Wrzucić na sitko.
Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją.
Pieczarki umyć , osuszyć , pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić
cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać
pieczarki, smażyć aż zmiękną, dodać
szpinak i chipotle. Doprawić
papryka w płatkach, dodać
czosnek i łyżkę pasty pomidorowej. Smażyć przez 4 - 5 minut. Do farszu dodać
kaszę kuskus, dobrze wymieszać, doprawić do smaku
solą i
pieprzem , ewentualnie
płatkami papryki. Nałożyć farsz do podpieczonych
kabaczków i
cukinii, na wierzchu rozłożyć
mozzarellęPolać
oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, na 10 - 15 minut, aż warzywa będą gorące a
ser się rozpuści. Smacznego!






