Wykonanie
Wyjątkowo smaczna zupa z
mlekiem kokosowym,
curry i
szpinakiem. Jest bardzo sycąca gdyż dodałam do niej
mięsne pulpety. Robi się błyskawicznie i to, poza smakiem, jest również jej dużą zaletą. Polecam !Zainspirował mnie przepis z tej strony
Składniki ( porcja na 3 osoby)2 łyżki zielonej tajskiej pasty
curry1 x 400 ml puszka
mleka kokosowego500 g
szpinaku baby500 ml
bulionu drobiowego1 czerwone
chili bez pestek drobno pokrojone
sok z limonki do smaku na pulpety 9 szt200 g
mięsa wieprzowego, mielonego2 łyżeczki
sosu sojowego1
jajko3 łyżeczki
bułki tartejpieprzprzygotowanie
Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać aż zwiędnie, osączyć na sicie, lekko pokroić.Wszystkie składniki pulpetów przełożyć do miski wyrobić dokładnie. Uformować 9 pulpecików wielkości
orzecha włoskiego. Zagotować
bulion, włożyć do niego pulpety i gotować na małym ogniu ok 10 minut.W międzyczasie umieścić pastę
curry w średniej wielkości garnku, dodać kilka łyżek
mleka kokosowego, rozmieszać na pastę lekko podgrzewając.Dodać pozostałe
mleko kokosowe i
szpinak. Wymieszać, a następnie dolać
bulion w którym gotowaliśmy pulpety.Doprowadzić zupę do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok10 minut. Doprawić
sokiem z limonki,
solą i
pieprzem.Podawać zupę z pulpetami, posypaną posiekaną
czerwoną chilli. Smacznego!