Wykonanie
Takiego tygodnia do tej
pory w Biedronce nie było! Tydzień portugalski obfitował w różne smakołyki, ale dla mnie największą radością była możliwość kupienia mrożonej
ośmiornicy.
Ośmiornice okazały się dosyć małymi okazami - ok 1 kg.
Ośmiornicę przyrządzałam już w swoim życiu parę
razy, wiedziałam więc, że z tej ilości dużego jedzenia nie będzie. Zdecydowałam się więc na zrobienie sałatki - przystawki. Mimo iż tydzień był portugalski padło na
ośmiornicę w hiszpańskim stylu - po galicyjsku. Prościej już chyba nie można! Polecam przepis bo wyjątkowo smakowity!Ja swojego stwora gotowałam w wolnowarze, ale można go przygotować tradycyjnie tak jak w tym przepisie.Z pomocą przyszedł internet i ta strona
składniki (3 porcje)1
ośmiornica (u mnie mrożona ok 1 kg)
cebula2
liście laurowepieprzoliwa z oliweksól morskapapryka mielona słodka
papryka mielona ostra3
ziemniakiprzygotowanie
Ośmiornicę rozmrozić, najlepiej w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części ( o ile nie został wcześniej oczyszczony), następnie
ośmiornicę ugotować do miękkości. Ja gotowałam swoją w wolnowarze. Do nagrzanej misy włożyć przygotowaną
ośmiornicę, dodać obraną
cebulę, parę ziarenek
pieprzu, 2
listki laurowe, zalać gorącą
wodą tak aby
ośmiornica była zakryta. Gotować w ustawieniu high 4-6 godzin, lub low 6 -8. Długość gotowania zależy od wielkości
ośmiornicy. Moja była gotowa po 4 godzinach - trzeba sprawdzić czy widelec lub nóż wchodzą w najgrubszą część ramienia bez problemu.Po ugotowaniu
ośmiornicę wyjąć z
wody poczekać aż chwilę przestygnie. W międzyczasie do małego garnka przelać część
wody z wolnowaru - tyle ile trzeba, posolić lekko i ugotować w niej 3 obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
ziemniaki. Odcedzić, przetudzić.Ramiona
ośmiornicy pokroić w krążki. Na talerzu ułożyć pokrojone w plastry
ziemniaki, na nich kawałki
ośmiornicy, wszystko posolić
solą morską, posypać
papryką ostrą i słodką, polać obficie
oliwą. Smacznego!Uwagi: W wielu przepisach
ziemniaki gotuje się razem z
ośmiornicą. Ponieważ nie byłam pewna jak długo będzie się gotowała w wolnowarze, postanowiłam gotować
ziemniaki osobno, ale w wodzie po gotowaniu
ośmiornicy.
.