ßßß Cookit - przepis na Ośmiornica po galicyjsku - Pulpo a la Gallega

Ośmiornica po galicyjsku - Pulpo a la Gallega

nazwa

Wykonanie

Takiego tygodnia do tej pory w Biedronce nie było! Tydzień portugalski obfitował w różne smakołyki, ale dla mnie największą radością była możliwość kupienia mrożonej ośmiornicy. Ośmiornice okazały się dosyć małymi okazami - ok 1 kg. Ośmiornicę przyrządzałam już w swoim życiu parę razy, wiedziałam więc, że z tej ilości dużego jedzenia nie będzie. Zdecydowałam się więc na zrobienie sałatki - przystawki. Mimo iż tydzień był portugalski padło na ośmiornicę w hiszpańskim stylu - po galicyjsku. Prościej już chyba nie można! Polecam przepis bo wyjątkowo smakowity!
Ja swojego stwora gotowałam w wolnowarze, ale można go przygotować tradycyjnie tak jak w tym przepisie.
Z pomocą przyszedł internet i ta strona
składniki (3 porcje)
1 ośmiornica (u mnie mrożona ok 1 kg)
cebula
2 liście laurowe
pieprz
oliwa z oliwek
sól morska
papryka mielona słodka
papryka mielona ostra
3 ziemniaki
przygotowanie
Ośmiornicę rozmrozić, najlepiej w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części ( o ile nie został wcześniej oczyszczony), następnie ośmiornicę ugotować do miękkości. Ja gotowałam swoją w wolnowarze. Do nagrzanej misy włożyć przygotowaną ośmiornicę, dodać obraną cebulę, parę ziarenek pieprzu, 2 listki laurowe, zalać gorącą wodą tak aby ośmiornica była zakryta. Gotować w ustawieniu high 4-6 godzin, lub low 6 -8. Długość gotowania zależy od wielkości ośmiornicy. Moja była gotowa po 4 godzinach - trzeba sprawdzić czy widelec lub nóż wchodzą w najgrubszą część ramienia bez problemu.
Po ugotowaniu ośmiornicę wyjąć z wody poczekać aż chwilę przestygnie. W międzyczasie do małego garnka przelać część wody z wolnowaru - tyle ile trzeba, posolić lekko i ugotować w niej 3 obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Odcedzić, przetudzić.
Ramiona ośmiornicy pokroić w krążki. Na talerzu ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki, na nich kawałki ośmiornicy, wszystko posolić solą morską, posypać papryką ostrą i słodką, polać obficie oliwą. Smacznego!
Uwagi: W wielu przepisach ziemniaki gotuje się razem z ośmiornicą. Ponieważ nie byłam pewna jak długo będzie się gotowała w wolnowarze, postanowiłam gotować ziemniaki osobno, ale w wodzie po gotowaniu ośmiornicy.
.
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2015/02/osmiornica-po-galicyjsku-pulpo-la.html