Wykonanie
Przepis przywieziony z greckiej wyspy Samos.
Kalmary, mrożone, też przywiezione z Samos. Robiłam je już dawno, do tej
pory nie było jakoś okazji żeby przepis na blog wrzucić. Takie małe
kalmary szykowałam po raz pierwszy. Okazały się dosyć czasochłonnymi stworzeniami - ich oczyszczenie zajmuje sporo czasu. Nadziewanie takich maleństw też nie jest takie proste. Ale efekt był naprawdę pyszny, więc warto się trochę pomęczyć - zwłaszcza, że nie jest to danie, które jemy na co dzień. Koniecznie trzeba obejrzeć ten film, na którym znakomicie pokazano jak
kalmary czyścić, co odciąć, co usunąć. Dotyczy co prawda dużych sztuk, ale z małymi jest dokładnie tak samo - tylko więcej pracy. Podawać z
ryżem, jako danie główne, lub bez niczego, jako przystawkę. Polecam!

składniki1 kg oczyszczonych małych
kalmarów1/2 szklanki
słodkiego wina (białe lub czerwone, może być
porto)1/2 szklanki
ryżu (najlepiej długoziarnistego)1 łyżka pasty pomidorowej2 - 3 łyżki
natki pietruszki, posiekanej1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu2-3 ząbki
czosnku, posiekanego1 średnia
czerwona cebula, drobno posiekana1/2 szklanki
wody na sos2
pomidory (ok 400 g) - drobno pokrojone ( może być puszka)1/3 - 1/2 szklanki
winasól,
pieprzdodatkowowykałaczkiprzygotowanie
Kalmary oczyścić - usunąć szkielet, z tuby wyjąć tułów, odciąć
macki - zachować - wszystko jak pokazano na filmie.Przygotować farsz.
Wino wymieszać z pastą
pomidorową.Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę,
czosnek i połowę pociętych macek, smażyć na średnim ogniu. Kiedy
cebula i
czosnek zmiękną, dodać
wino z pastą
pomidorową,
natkę pietruszki i chwilę gotować do lekkiego zgęstnienia. Dodać
ryż, posolić, popieprzyć, można wlać trochę
wody jeżeli całość wydaje nam się za sucha, gotować pod przykryciem parę minut, aż
ryż wchłonie płyn i będzie na wpół ugotowany.Wyłączyć grzanie, poczekać aż farsz nieco przestygnie.Za pomocą małej łyżeczki nałożyć trochę farszu do każdego
kalmara - nie za dużo ,
ryż jeszcze trochę powiększy swoją objętość. Zamknąć
kalmary wykałaczkami .Składniki sosu wymieszać. Na dnie naczynia w którym pieczemy rozprowadzić część sosu, ułożyć na nim nasze
kalmary i zalać pozostałym sosem, posypać resztą pokrojonych macek. Piec w temperaturze 170 st. C ok 70 minut. Piekłam pod przykryciem, na ostatnie 15 minut zdjęłam folię którą było naczynie przykryte. Warto co jakiś czas sprawdzić czy sos za bardzo nie wyparował - w razie potrzeby uzupełnić
wodą lub
winem. Smacznego!






