Wykonanie
Do tej
pory robiłam tylko zakwas na żurek . Od dawna miałam ochotę na zakwas na biały barszczyk, ale jakoś nie było okazji. Udało się i
mogę już napisać, że biały barszczyk z dodatkiem tego zakwasu jest bardzo smaczny. Zakwas na bazie
mąki pszennej jest delikatniejszy niż zakwas na bazie
mąki żytniej. Smakuje mi zdecydowanie bardziej - polecam!
składniki1 litr
wody (używam niegazowanej butelkowej)szklanka
mąki pszennej razowej (typ 1800)5 - 6 ząbków
czosnku3 - 4
listki laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego10 ziarenek
pieprzu czarnegołyżka zakwasu żytniegoprzygotowanie
Mąkę zalać
wodą , dokładnie wymieszać, dodać zakwas i pozostałe składniki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 5 - 7 dni. Mieszać każdego dnia. Mój zakwas z dodatkiem zakwasu żytniego był już dobry po 4 dniach. Kiedy zakwas osiągnie właściwy stopień ukwaszenia, wstawić słoik do lodówki.Uwagi : Zakwas można też robić bez dodatku zakwasu żytniego. Wtedy do
wody i
mąki dodaje się trochę kwasu z
kiszonych ogórków lub z
kapusty . Przyznaję , że w taki sposób nie
kisiłam (znam tylko teorię ). Jeżeli ktoś przetestuje ten sposób, proszę o informację .