Zakwas pszenny na barszcz biały

nazwa

Wykonanie

Jeśli chcecie ugotować smaczny barszcz biały, będziecie potrzebować zakwasu pszennego. Jest on łagodniejszy w smaku niż zakwas żytni, z którego gotuje się żurek.
W sklepach najczęściej sprzedaje się zakwas pszenno-żytni, a z niego nie uda się ani prawdziwy barszcz, ani żurek. Poza tym zakwas ze sklepu nie pachnie przyprawami, czosnkiem i bywa bardzo kwaśny.
Przygotowanie domowego zakwasu trwa kilka chwil i jest niebywale proste. Dla przyspieszenia procesu kiszenia można dodać trochę zakwasu na chleb lub soku z kiszonki (ogórki, kapusta). Naczynie z zakwasem powinno stać w ciepłym pomieszczeniu.
Składniki:
800 ml wody
8 płaskich łyżek mąki pszennej razowej
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
ew. 1 łyżeczka zakwasu na chleb lub kwasu z kuszonych ogórków /kapusty kiszonej
Przygotowanie:
Składniki zakwasu wymieszać w dużym naczyniu np. wyparzonym wrzątkiem słoju.
Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Zakwas należy mieszać 3 razy dziennie drewnianą mątewką lub drewnianą łyżką.
Zakwas jest ukiszony po 5-7 dniach. Po tym czasie należy usunąć liście laurowe, ziarenka i czosnek, a zakwas przelać do szczelnie zamykanych butelek i przechowywać w lodówce.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/03/zakwas-pszenny-na-barszcz-biay.html