Wykonanie
Jeśli chcecie ugotować smaczny barszcz biały, będziecie potrzebować zakwasu pszennego. Jest on łagodniejszy w smaku niż zakwas żytni, z którego gotuje się żurek.W sklepach najczęściej sprzedaje się zakwas pszenno-żytni, a z niego nie uda się ani prawdziwy barszcz, ani żurek. Poza tym zakwas ze sklepu nie pachnie
przyprawami,
czosnkiem i bywa bardzo kwaśny.Przygotowanie domowego zakwasu trwa kilka chwil i jest niebywale proste. Dla przyspieszenia procesu kiszenia można dodać trochę
zakwasu na chleb lub soku z kiszonki (
ogórki,
kapusta). Naczynie z zakwasem powinno stać w ciepłym pomieszczeniu.
Składniki:800 ml
wody8 płaskich łyżek
mąki pszennej razowej4 ząbki
czosnku3
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego5 ziarenek
czarnego pieprzuew. 1 łyżeczka
zakwasu na chleb lub kwasu z kuszonych
ogórków /kapusty kiszonejPrzygotowanie:Składniki zakwasu wymieszać w dużym naczyniu np. wyparzonym wrzątkiem słoju.Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.Zakwas należy mieszać 3
razy dziennie drewnianą mątewką lub drewnianą łyżką.Zakwas jest ukiszony po 5-7 dniach. Po tym czasie należy usunąć
liście laurowe, ziarenka i
czosnek, a zakwas przelać do szczelnie zamykanych butelek i przechowywać w lodówce.Smacznego