Wykonanie
Pin It
Dziś na blogu pojawia się kolejna odsłona zakwasu na żur, tym razem przygotowana na bazie
mąki razowej pszennej typ 2000. Zakwas jest gęsty, bo w domu lubimy gęsty żurek. Jeśli uznacie, że dla Was jest za gęsty dodajcie do niego więcej
wody.Na blogu znajdźcie również inne przepisy na zakwas:Zakwas na żurekZakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek
Czas przygotowania : 5-6 dniSkładniki:1 szklanka
razowej mąki pszennej1000-1200 ml przegotowanej ciepłej
wody3 ząbki
czosnku3
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego10 ziaren
czarnego pieprzu3 łyżki
zakwasu na chlebWykonanie:Do dużego słoja wsypujemy
mąkę, zalewamy
wodą i dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy wszystkie
przyprawy oprócz
czosnku. Gdy
woda przestygnie dodajemy zakwas do
chleba.
Czosnek obieramy ze skórki, kroimy na pół i dodajemy do słoja.Słoik zakrywamy gazą lub tetrą i dostawiamy w ciepłe miejsce. Po 3 dniach zakwas mieszamy i znowu odstawiamy.Po 5-6 dniach zakwas powinien już być gotowy, Im cieplej w domu, tym szybciej zakwas się ukisi.