ßßß Cookit - przepis na Zakwas na żur na mące razowej pszennej

Zakwas na żur na mące razowej pszennej

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś na blogu pojawia się kolejna odsłona zakwasu na żur, tym razem przygotowana na bazie mąki razowej pszennej typ 2000. Zakwas jest gęsty, bo w domu lubimy gęsty żurek. Jeśli uznacie, że dla Was jest za gęsty dodajcie do niego więcej wody.
Na blogu znajdźcie również inne przepisy na zakwas:
Zakwas na żurek
Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek
Czas przygotowania : 5-6 dni
Składniki:
1 szklanka razowej mąki pszennej
1000-1200 ml przegotowanej ciepłej wody
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
3 łyżki zakwasu na chleb
Wykonanie:
Do dużego słoja wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz czosnku. Gdy woda przestygnie dodajemy zakwas do chleba. Czosnek obieramy ze skórki, kroimy na pół i dodajemy do słoja.
Słoik zakrywamy gazą lub tetrą i dostawiamy w ciepłe miejsce. Po 3 dniach zakwas mieszamy i znowu odstawiamy.
Po 5-6 dniach zakwas powinien już być gotowy, Im cieplej w domu, tym szybciej zakwas się ukisi.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/03/zakwas-na-zur-na-mace-razowej-pszennej.html