ßßß
Dziś na blogu pojawia się kolejna odsłona zakwasu na żur, tym razem przygotowana na bazie mąki razowej pszennej typ 2000. Zakwas jest gęsty, bo w domu lubimy gęsty żurek. Jeśli uznacie, że dla Was jest za gęsty dodajcie do niego więcej wody.Na blogu znajdźcie również inne przepisy na zakwas:Zakwas na żurekZakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek
Czas przygotowania : 5-6 dniSkładniki:1 szklanka razowej mąki pszennej1000-1200 ml przegotowanej ciepłej wody3 ząbki czosnku3 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiego10 ziaren czarnego pieprzu3 łyżki zakwasu na chleb
Wykonanie:Do dużego słoja wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz czosnku. Gdy woda przestygnie dodajemy zakwas do chleba. Czosnek obieramy ze skórki, kroimy na pół i dodajemy do słoja.Słoik zakrywamy gazą lub tetrą i dostawiamy w ciepłe miejsce. Po 3 dniach zakwas mieszamy i znowu odstawiamy.Po 5-6 dniach zakwas powinien już być gotowy, Im cieplej w domu, tym szybciej zakwas się ukisi.