Wykonanie
Potted cheese czyli
ser zakonserwowany, w tym przypadku
masłem. Jeżeli znudzi się Wam tradycyjny
Cheddar, tak zrobiona pasta serowa jest jego świetną odmianą i znakomitym dodatkiem do
chleba. Próbowałam zrobić pastę w blenderze, jednak miałam kłopot z roztarciem
sera. Dopiero po przełożeniu do robota z nożem, wszystko poszło gładko. Przed jedzeniem pastę należy nieco wcześniej wyjąć z lodówki aby trochę zmiękła. Polecam!Przepis pochodzi z książki "The
very best of traditional english cooking" - Annette Yates

składniki250 g
sera Cheddar75 g miękkiego, niesolonego
masła, i odrobina do roztopienia i polania
sera1/4 - 1/2 łyżeczki ostrej
musztardy, najlepiej angielskiej ( do smaku)1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej30 ml ( 2 łyżki)
sherrypieprznatka pietruszki do podaniaprzygotowaniePokroić
ser na kawałki i włożyć do malaksera. Zmiksować na małe kawałeczki.Dodać
masło,
musztardę,
gałkę muszkatołową i zmiksować na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić. Na koniec dodać
sherry i dokładnie wymieszać.



