ßßß Cookit - przepis na Cheddar z masłem - potted cheese

Cheddar z masłem - potted cheese

nazwa

Wykonanie

Potted cheese czyli ser zakonserwowany, w tym przypadku masłem. Jeżeli znudzi się Wam tradycyjny Cheddar, tak zrobiona pasta serowa jest jego świetną odmianą i znakomitym dodatkiem do chleba. Próbowałam zrobić pastę w blenderze, jednak miałam kłopot z roztarciem sera. Dopiero po przełożeniu do robota z nożem, wszystko poszło gładko. Przed jedzeniem pastę należy nieco wcześniej wyjąć z lodówki aby trochę zmiękła. Polecam!
Przepis pochodzi z książki "The very best of traditional english cooking" - Annette Yates
składniki
250 g sera Cheddar
75 g miękkiego, niesolonego masła, i odrobina do roztopienia i polania sera
1/4 - 1/2 łyżeczki ostrej musztardy, najlepiej angielskiej ( do smaku)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
30 ml ( 2 łyżki) sherry
pieprz
natka pietruszki do podania
przygotowanie
Pokroić ser na kawałki i włożyć do malaksera. Zmiksować na małe kawałeczki.
Dodać masło, musztardę, gałkę muszkatołową i zmiksować na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić. Na koniec dodać sherry i dokładnie wymieszać.
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2015/01/cheddar-z-masem-potted-cheese.html