Wykonanie
Quesadilla. Trudniej wymówić* niż zrobić ;-)Tak naprawdę wystarczy
ser (hiszp. queso) i tortilla lub dwie - i już możemy mówić o quesadilli. W wersji z Ameryki Łacińskiej tortilla najczęściej jest kukurydziana a
ser to Oaxaca, charakterystyczne jest też to, że po podgrzaniu pojedynczą tortillę z nadzieniem składa się na pół - jak omlet.Być może zdobędę kiedyś ten meksykański
ser i spróbuję zrobić sobie "prawdziwą" quesadillę, tymczasem zadowalam się wersją Tex-Mex, gdzie tortilla jest pszenna - a właściwie tortille są dwie, a
ser (
cheddar lub monterey
jack) rozpuszcza się
między nimi.Jako dodatków można użyć właściwie wszystkiego, popularne są quesadillas z
kurczakiem, z
pieczarkami czy z rozmaitymi warzywami. Ja miałam ochotę po prostu na rozpuszczony
ser, więc dodałam tylko
ostre papryczki jalapeño.
Składniki na 1 porcję:2 średniej wielkości pszenne tortille (średnica 22cm)50g
sera cheddar2-4 plasterki jalapeño1 łyżeczka miękkiego
masłasól/pieprz do smakuPapryczki jalapeño drobno siekamy.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy.Obie tortille smarujemy cieniutko
masłem z jednej strony. Najlepiej zrobić to ręką, żeby ciepło dodatkowo rozpuściło
masło - chodzi o to, żeby tortille zwilżyć tłuszczem, ale nie powinny w nim "pływać" po podgrzaniu.Na kratce kładziemy papier do pieczenia, na nim jedną tortillę
masłem do dołu. Posypujemy
serem zmieszanym z papryczkami, doprawiamy
pieprzem i ewentualnie
solą (ja w tym przypadku wolę bez) i przykrywamy drugą tortillą, tak aby posmarowana
masłem strona była na wierzchu.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 8 minut - tortille powinny być lekko chrupiące a
ser rozpuszczony. Jeżeli w trakcie pieczenia wierzchnia tortilla będzie się mocno wybrzuszać, można "przyklepać" ją
łopatką czy inną drewnianą łyżką.Podajemy pokrojoną w trójkąty, jak pizzę, w towarzystwie ulubionych
sosów - może być to salsa pomidorowa, guacamole lub po prostu
śmietana. Ja wybrałam tę ostatnią opcję,
śmietanę doprawiając
pieprzem i
solą oraz kilkoma kroplami
oliwy z oliwek i
soku z cytryny.W takiej podstawowej wersji quesadilla nie będzie daniem obiadowym, raczej przystawką, imprezową przekąską, alternatywą dla
chipsów przed telewizorem lub kanapki na zabicie głodu. Jeżeli zdecydujecie się napakować do tortilli więcej składników,
mięso, warzywa i więcej
sera - zaspokoi nawet większy głód ;-)