Wykonanie
Jedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Pierogi od lat takie same. Takie pierogi robię tylko na wigilię, może dlatego, że gdybym robiła je częściej, spowszedniałyby nam i nie byłyby już takie wyjątkowe. Ilość dodanej
kapusty zależy tak na prawdę od naszych upodobań i od kwaśności
kapusty. Jedni lubią pierogi bardziej kapuściane, inni bardziej
grzybowe. I takie i takie są pyszne. Dawniej zdarzało mi się robić dużo więcej pierogów niż mogliśmy przejeść. Zanim przyszła kolej na pierogi, wszyscy byli już mocno objedzeni. Nadmiar zamrażałam. Od jakiegoś czasu pierogów z
kapustą i
grzybami nie mrożę. Zawsze miałam wrażenie, że te mrożone
tracą swój smak, ulatuje gdzieś kwaśność
kapusty, a i smak
grzybów jest dużo mniej intensywny. Pierogów robię więc mniej, a jeżeli zostaje mi farsz, wolę upiec z nim tartę, paszteciki lub kulebiak, niż zamrażać. Polecam!

składnikiciasto na pierogi2 szklanki
mąki3/4 szklanki gorącej
wodyfarsz (na ok 35 szt)ugotowane
grzyby ( z 40 g
suszonych grzybów)1 średnia
cebula80 g gotowanej
kapusty kiszonejmała garść
pietruszki (opcjonalnie)
sólpieprzmasło+ smażona na
maśle cebula do podaniaprzygotowanieciastoprzesianą
mąkę zalać gorącą
wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco
wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę
mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do
chleba.farsz
Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Drobno posiekaną
cebulę usmażyć na złoto na
maśle. Dodać drobno posiekaną
kapustę i
grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać doprawić
solą,
pieprzem, możemy też dodać
pietruszkę.Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do
makaronu - wałkuję do pozycji 5), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać porcję farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną
mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować
wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę
oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać polane
masłem i zrumienioną na nim
cebulą. Smacznego!





