Wykonanie
Pieczeń wyszła super - miękka, z bardzo
ziołowym sosem. Być może byłaby jeszcze lepsza gdybym naszpikowała
mięso słoniną -
łopatka była chuda, ale
słoniny akurat nie miałam. I bez niej wyszło pysznie. Kupiłam
wołowinę QMP, i faktycznie, dawno nie widziałam tak ładnego kawałka
mięsa. Pieczenie w garnku rzymskim też z pewnością spowodowało, że pieczeń nie była sucha. Dobrym dodatkiem będą tłuczone lub kwaśne
kartofle . Polecam!

składniki1 kg
mięsa wołowego ( u mnie
łopatka)marynata1 łyżka posiekanej
szałwii1 łyżka posiekanego
rozmarynu1 łyżka posiekanej
pietruszki (opcjonalnie)listki z 5 gałązek
tymianku3- 4 ząbki
czosnku1/4 szklanki
oliwy2 łyżki
sosu WorcestershireDodatkowo1/2 szklanki czerwonego
wytrawnego winagałązka
tymianku,
rozmarynu2 liście
szałwii4 obrane ząbki
czosnkułyżka
masła1/3 szklanki
śmietanyprzygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, obwiązać sznurkiem, aby lepiej trzymało formę.
Zioła i
czosnek rozdrobnić najlepiej blenderem. Dodać
oliwę i
sos Worcestershire . wymieszać. Marynatą natrzeć
mięso, owinąć folią i włożyć na na min 12 godzin do lodówki. Przed pieczeniem doprowadzić
mięso do temperatury pokojowej. Posolić popieprzyć, obsmażyć ze wszystkich stron na
oliwie. Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Włożyć do niego osmażone
mięso, gałązka
tymianku,
rozmarynu, 2 liście
szałwii, 4 obrane ząbki
czosnku, podlać
winem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje sie do 200 st. C. Po upieczeniu
mięso wyjąć z sosu, Sos przetrzeć przez sito na głęboka patelnię. Doprawić
masłem i
śmietaną.
Mięso pokroić w plastry, odgrzewać w sosie. Smacznego!








