Wykonanie
Bardzo piękny w kolorze, o dosyć intensywnym smaku
suszonych pomidorów,
chleb na drożdżach z maszyny do
chleba. Kolor wręcz zachęca do jedzenia, wyobraźcie sobie jak smakowite mogą być nasze
śniadaniowe czy kolacyjne kanapki z takim
chlebem :)Przepis znalazłam tutaj

składniki1/3 szklanki
mleka250 g
sera ricotta1/2 szklanki
suszonych pomidorów z
oleju, posiekanych2 łyżki
oleju z
pomidorów1 całe
jajko, rozmieszane1 łyżka
cukru (dałam 1 łyżeczkę)1 łyżeczka
soli3 szklanki
mąki pszennej chlebowej7g (paczka) suchych
drożdżyprzygotowanieW szystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia
chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre,
potem suche,
sól i
cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku
mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję
drożdże.Nastawić program podstawowy (u mnie 1) waga 750, przypieczenie max. Po 3 godzinach
chleb jest gotowy.Staram się pamiętać o wyjęciu mieszadeł albo przed rośnięciem, albo zaraz przed pieczeniem.
Chleb ma wtedy od
spodu tylko dwie niewielkie dziurki. Smacznego!



