Wykonanie
Calkiem udany mi wyszedl :) Oryginalny przepis przewidywal jeszcze dodatek podsmazonego
boczku, podsmazanej
cebuli i
szczypiorku. U mnie bez dodatkow.

Na 1 foremke keksowa o
boku 30 cm500 g ziemniakow350 g
maki chlebowej125 g
mleka1
jajko1 lyzeczka
soli1,5 lyzeczki
cukru1 lyzka
oleju21 g
drozdzyZiemniaki obrac i zetrzec na tarce o najdrobniejszych oczkach. Nastepnie przelozyc na sciereczke kuchenna i odcisnac nadmiar plynu. Przelozyc do miski, dodac
mleko,
olej, sol i
cukier oraz
make. Wbic
jajko i wkruszyc
drozdze, nastepnie wyrobic dosc gladkie ciasto, bedzie ono luzne i mocno kleiste. Odstawiec pod przykryciem na 30 minut. Nastepnie dodac dodatki (jesli mamy ochote)- 100 g podsmazonego pokrojonegow kostke
boczku, jedna podsmazona
cebule i posiekany
szczypiorek. Wymieszac. Ciasto przeltzyc do wysmarowanej foremki i ponownie odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Piec w nagrzaym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 45 minut.Przepis uczestniczy w akcji prowadzonej na Mirabelkowym blogu :

Przepis z: "Backlust nr 4/2012. Brot und Brötchen".I jeszcze na koniec pokaze moj wczorajszy tort urodzinowy dla synka ;)

4 latka skonczone pierwszego dnia jesieni :)