Wykonanie
Ten płaski
ziołowy chleb jest idealnym dodatkiem do
jogurtowego sera labneh lub
serowych kulek . Na pewno będzie też dobry z hummusem .Jest smaczny jeszcze ciepły, ale kiedy wystygnie też jest świetny. Ciasto po wyrobieniu wydawało mi się dosyć twarde, mimo iż użyłam więcej
wody niż podane było w przepisie, obawiałam się nawet, że nic już z niego nie będzie. Na szczęście po godzinie ciasto urosło i stało się delikatniejsze. Bez kłopotu dało się wałkować. Koniecznie użyjcie
przyprawy za'atar!Przepis z tej strony

składniki na 2 placki ok 25 cm średnicy2 szklanki
pszennej mąki1 łyżeczka
soliok 1/2 szklaki letniej
wody1/2 łyżeczki
drożdży instant1/2 łyżeczki
cukru1 łyżka
oliwydodatkowo:1/4 szklanki
przyprawy za'atar1/4 szklanki
oliwyprzygotowanieWymieszać ze sobą
mąkę,
sól,
drożdże,
cukier, łyżkę
oliwy i
wodę . Wyrabiać ręcznie ciasto, ok 10 minut, aż będzie gładkie.
Wodę dodawać stopniowo. Jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne podsypać
mąką, jeżeli zbyt suche - dodać trochę
wody. Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury - u mnie to 250 st.C. W miseczce wymieszać za'atar z
oliwą Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części Pierwszy kawałek rozwałkować na cienki placek, grubości ok 4 mm i o średnicy ok 25 cm. Posmarować połową
oliwy wymieszanej z za'atarem, wsunąć do piekarnika na ok 8 - 10 minut. W międzyczasie przygotować do pieczenia drugi chlebek. Smacznego!Uwagi. Oryginalny przepis zawierał mniej
wody - aby zagnieść ciasto, musiałam jednak podwoić jej ilość. Stąd moja uwaga aby
wodę w miarę potrzeby ewentualnie uzupełnić.



