Wykonanie
Ciecierzycę robię ostatnio bardzo często. Czasem jest po prostu jarzynką do obiadu, czasem dodatkiem do sałatki. Tym razem
sałatka z
ciecierzycą w roli głównej. Delikatna i aromatyczna. Minimalna ilość składników, warto ją zrobić - polecam !Przepis umieścił na swojej stronie David Lebovitz

składniki1 szklanka suchej
ciecierzycy1 mała
czerwona cebula lub 1
dymka3 łyżki ekstra
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia3/4 łyżeczki
soli morskiej3 łyżki drobno posiekanej świeżych liści
miętystarta skórka z 1
cytryny2 łyżeczki świeżego
soku z cytrynyopcjonalnie: czerwony lub świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie
Ciecierzycę namoczyć w osolonej wodzie (8 - 10 godzin), najlepiej na noc. Po tym czasie
wodę odlać i ponownie zlać
cieciorkę wodą, tym razem wrzącą. Gotować na średnim ogniu przez ok 40 minut, aż
ciecierzyca będzie prawie ugotowana. Odcedzić, odstawić na bok.W dużej misce wymieszać
ciecierzycę,
oliwę z oliwek, ,
miętę,
skórkę z cytryny i sok,
sól i
pieprz, jeśli używasz.Doprawić do smaku. W zależności od rodzaju użytej
mięty, można dodać jej więcej.
Ciecierzyca powinna być podawana w temperaturze pokojowej.
Sałatkę można zroić nawet dwa dni wcześniej i przechować w lodówce.

