ßßß
Grillowana ośmiornica to moje kulinarne wspomnienie z greckich wakacji. Za oknem mamy lato i znowu zapachniało mi Grecją, a ponieważ w najbliższym czasie się tam nie wybieram, więc na własnym grillu postanowiłam zrobić ośmiornicę. Jeśli chodzi o owoce morza to jestem zdania, że im prościej przygotowane tym lepiej, dlatego do mojej ośmiornicy użyłam tylko soli i pieprzu. I oczywiście sok z cytryny przed podaniem.
Czas przygotowania: 60 minutSkładniki:1 mrożona ośmiornica (ok. 500 g)oliwa z oliwekgruba sól morskaświeżo grubo zmielony czarny pieprzcytryna
Wykonanie:Ośmiornicę rozmrażamy w lodówce. Układamy ją w misce, przykrywamy. Gdy będzie miękka, płuczemy ją pod zimna wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mrożona ośmiornica jest już wypatroszona i ma usunięte wszystkie zbędne elementy. W zamrażarce porządnie skruszała, więc nie trzeba już jej "bić".W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej ośmiornicę. Gotujemy ją przez 30 minut. Wyjmujemy i odkładamy na desce, aby nieco przestygła. Następnie dzielimy ją, odcinając po jednym odnóżu.Z każdej strony smarujemy ją dokładnie oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem.Rozgrzewamy grilla i pieczemy ośmiornice z obydwu stron przez około 5 minut. Podajemy skropioną sokiem z cytryny.