Wykonanie
Pin It
Grillowana
ośmiornica to moje kulinarne wspomnienie z greckich wakacji. Za oknem mamy lato i znowu zapachniało mi Grecją, a ponieważ w najbliższym czasie się tam nie wybieram, więc na własnym grillu postanowiłam zrobić
ośmiornicę. Jeśli chodzi o
owoce morza to jestem zdania, że im prościej przygotowane tym lepiej, dlatego do mojej
ośmiornicy użyłam tylko
soli i
pieprzu. I oczywiście
sok z cytryny przed podaniem.
Czas przygotowania: 60 minutSkładniki:1 mrożona
ośmiornica (ok. 500 g)
oliwa z oliwekgruba
sól morskaświeżo grubo zmielony
czarny pieprzcytrynaWykonanie:
Ośmiornicę rozmrażamy w lodówce. Układamy ją w misce, przykrywamy. Gdy będzie miękka, płuczemy ją pod zimna
wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mrożona
ośmiornica jest już wypatroszona i ma usunięte wszystkie zbędne elementy. W zamrażarce porządnie skruszała, więc nie trzeba już jej "bić".W dużym garnku gotujemy
wodę i wkładamy do niej
ośmiornicę. Gotujemy ją przez 30 minut. Wyjmujemy i odkładamy na desce, aby nieco przestygła. Następnie dzielimy ją, odcinając po jednym odnóżu.Z każdej strony smarujemy ją dokładnie
oliwą z oliwek, posypujemy
solą i
pieprzem.Rozgrzewamy grilla i pieczemy
ośmiornice z obydwu stron przez około 5 minut. Podajemy skropioną
sokiem z cytryny.