Wykonanie
Składniki2 porcje10
skrzydełek kurczaka, około 900 g1/2
cytryny5 listków laurowych2 łyżki
syropu klonowego1 łyżka z górką ziarenek
czarnego pieprzu3 łyżki
oliwy z oliweksól morskaPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 210 stopni. Skrzydełka umyć i osuszyć. Ułożyć w dość dużym naczyniu żaroodpornym, jedno obok drugiego, tak aby nie zachodziły na siebie. Wycisnąć
sok z cytryny bezpośrednio na skrzydełka. Pokroić pozostałą
skórkę z cytryny i włożyć ją pomiędzy skrzydełka wraz z liśćmi laurowymi. Polać
syropem klonowym.Ziarna
pieprzu rozgnieść w moździerzu na mniejsze kawałki lub zmielić bardzo grubo w młynku do
pieprzu. Wymieszać z
oliwą z oliwek i polać po skrzydełkach, następnie posypać
solą morską.Skrzydełka wysmarować składnikami marynaty, ułożyć z powrotem jedno obok drugiego, chowając końce skrzydełek pod spód aby się nie przypaliły. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 - 60 minut w górnej jego części na intensywnie złoty kolor, aż uzyskamy chrupiącą skórkę.