Wykonanie
Dziś razem z siostrą przygotowałam hummus - wegetariańską pastę z
ciecierzycy. Chociaż nazwa i składniki brzmią nieco egzotycznie, hummus już na stałe zagości w naszym domu, bo posmakował wszystkim.Jego przygotowanie nie jest trudne, a oprócz walorów
smakowych ma dużo składników odżywczych. Zawiera m in. błonnik, kwasy tłuszczowe jednonienasycone, kwas foliowy, żelazo,
białko. Jest świetną przekąską dla osób na diecie bezglutenowej, cukrzyków i dzieci.Składniki:szklanka
ciecierzycy,4 łyżki pasty sezamowej tahini,
oliwa z oliwek,
sok z cytryny,pół łyżeczki kuminu (
kminek rzymski),
sól morskaPrzygotowanie:
Ciecierzycę płuczemy, zalewamy 3 szklankami zimnej
wody i zostawiamy na noc. Na drugi dzień odlewamy
wodę, zalewamy ponownie i gotujemy około 40 minut. Aby
ciecierzyca szybciej zmiękła dodajemy do
wody pół łyżeczki
sody oczyszczonej. Pod koniec gotowania solimy.Kiedy
ciecierzyca będzie miękka ( da się rozgnieść w palcach ) blendujemy ją na gładką masę w
między czasie dodając pozostałe składniki: tahini, 2 - 3 łyżki
oliwy z oliwek, łyżkę
soku z cytryny, kumin,
sól. Jeśli masa pasty wydaje się zbyt gęsta, można dodać odrobinę lodowatej
wody.