Wykonanie
Nie mam pojęcia dlaczego przepis na humus nigdy nie pojawił się na blogu. Robię go dość często, oboje z synem go uwielbiamy - najbardziej z
marchewkami lub
ogórkiem.Świetnie sprawdza się też na przykład z
krakersami na im prezach.Często zmieniam dodatki, tak więc zapewne w niedługim czasie pojawią się kolejne przepisy.Jeśli pozbędziesz się skorek z
cieciorki humus będzie bardzie kremowy. Łatwo to zrobić - wystarczy obrócić ziarenko w palcach i skórka zejdzie, jest to jednak dość czasochłonne. ;)
Składniki :* 1 puszka
ciecierzycy, odsączonej,* 1 łyżka
oliwy z oliwek,* 1 łyżka
soku z cytryny,* 1 duży ząbek
czosnku,* duża szczypta
słodkiej papryki,* duża szczypta mielonego
kminu,* szczypta
soli,
Przygotowanie :Wszystkie składniki włóż do malaksera, dodaj 4 łyżki
wody i zmiksuj na gładką masę.Jeżeli humus będzie za gęsty dodaj jeszcze kilka łyżek
wody aż do uzyskania upragnionej konsystencji.