Wykonanie
Jedzony po raz pierwszy smakuje dziwnie, niektórym wręcz nie smakuje. Ci, którzy spróbują go ponownie nie wyobrażają sobie, że mogliby go więcej nie zjeść.Z tego płynie jeden prosty wniosek, do smaku hommusu trzeba się przyzwyczaić. Ja zdecydowanie należę do jego największych miłośników. Jest błyskawiczny w przygotowaniu i można nim uraczyć zarówno wegetarian jak i fanów
mięs.Hummus

Składniki:
ciecierzyca w puszce1/2 łyżeczki kuminu1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1 i 1/2 łyżki
soku z cytryny1/2 łyżeczki
białego pieprzu2 łyżki pasty sezamowej1 łyżka
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki suszonego
czosnkuopcjonalnie parę papryczek jalapenos (ze słoika)


Przygotowanie:Przygotowanie dipu zajmuje dosłownie sekundy.Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy razem. Dodając
ciecierzycę nie wylewajmy zalewy, dodajmy około połowę zalewy czy nawet więcej w zależności od tego jak gęsty ma być nasz dip.Drugą kwestią jest pasta sezamowa, nadal jest ona dość trudna do zakupienia w większości sklepów. Ja używam ziaren
sezamu. Należy je utrzeć lub zgnieść przed dodaniem do blendera, gdyż blender nie jest w stanie rozdrobnić ich do konsystencji kremu.Na końcu warto jest spróbować dip i dosolić, dopieprzyć czy dodać
cytryny wedle własnego wyczucia smaku. Opcjonalnie, jeśli ktoś lubi pikantne a wręcz ostre potrawy, dodajmy kilka papryczek jalapenos do blendera.Dip smakuje rewelacyjnie z wszelkimi
mięsami z grilla, na kanapkach różnego rodzaju i sam z selekcją warzyw. Jest naprawdę rewelacyjny na wiele sposobów. Bardzo fajnym pomysłem jest serwowanie go gdy robimy tzw. szwedzki stół gdzie Nasi znajomi sami decydują co mają ochotę jeść.