ßßß
Składniki:ciecierzyca w puszce1/2 łyżeczki kuminu1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki słodkiej papryki1 i 1/2 łyżki soku z cytryny1/2 łyżeczki białego pieprzu2 łyżki pasty sezamowej1 łyżka oliwy z oliwek1/2 łyżeczki suszonego czosnkuopcjonalnie parę papryczek jalapenos (ze słoika)
Przygotowanie:Przygotowanie dipu zajmuje dosłownie sekundy.Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy razem. Dodając ciecierzycę nie wylewajmy zalewy, dodajmy około połowę zalewy czy nawet więcej w zależności od tego jak gęsty ma być nasz dip.Drugą kwestią jest pasta sezamowa, nadal jest ona dość trudna do zakupienia w większości sklepów. Ja używam ziaren sezamu. Należy je utrzeć lub zgnieść przed dodaniem do blendera, gdyż blender nie jest w stanie rozdrobnić ich do konsystencji kremu.Na końcu warto jest spróbować dip i dosolić, dopieprzyć czy dodać cytryny wedle własnego wyczucia smaku. Opcjonalnie, jeśli ktoś lubi pikantne a wręcz ostre potrawy, dodajmy kilka papryczek jalapenos do blendera.Dip smakuje rewelacyjnie z wszelkimi mięsami z grilla, na kanapkach różnego rodzaju i sam z selekcją warzyw. Jest naprawdę rewelacyjny na wiele sposobów. Bardzo fajnym pomysłem jest serwowanie go gdy robimy tzw. szwedzki stół gdzie Nasi znajomi sami decydują co mają ochotę jeść.