Wykonanie
Przepis wypatrzyłam na stronie Cooklet u Christopher'a .
Bakłażany wyszły świetnie. Obawiałam się zabawy z panierowaniem - zupełnie niepotrzebnie, nie było najmniejszego kłopotu. To znakomita ciepła przystawka. Polecam!

składniki4 małe lub 1 duży
bakłażan4 plastry
sera wędzonego (2x mniej plastrów niż plastrów
bakłażana) - lub takiego jaki lubimy4 plastry
gotowanej szynki (2x mniej plastrów niż plastrów
bakłażana) - lub takiej jaką lubimy
sólpieprztymianekzioła prowansalskieolej do smażenia1/2 szklanki
bułki tartej1
jajko, roztrzepaneprzygotowanie
Bakłażany pokroić tak aby uzyskać 8 lub większą, parzystą, ilość plastrów. Jeżeli nasze
bakłażany są małe - kroimy wzdłuż, jeżeli
bakłażan jest duży - kroimy plasterki okrągłe.Posolić, pozostawić na 30 minut .
Sól zmyć w celu pozbycia się goryczki, następnie plastry
bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem - ten etap możemy pominąć. Moim zdaniem
bakłażany ostatnio rzadko mają goryczkę.Posmarowane lekko
oliwą plastry grillować z obu stron - można na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej. Położyć na papierowym ręczniku, aby usuniąć nadmiar tłuszczu. Posypać
pieprzem,
solą i
ziołami.Na czterech plastrach
bakłażana położyć po plasterku
sera i
szynki.Przykryć pozostałymi czterema plastrami
bakłażanów.Panierować w
bułce tartej, roztrzepanym
jajku i jeszcze raz w
bułce tartej.Smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego!



