Wykonanie
To dopiero moje drugie podejście do
lodów robionych w maszynce. To tak na prawdę druga próba robienia domowych
lodów. Pierwsze były
cytrynowe, wyszły pyszne, ale nieumiejętne zamykanie maszynki spowodowało, że cała kuchnia była w lodach. Całe szczęście, że się nie zniechęciłam, bo tak dobrych
lodów malinowych jak te dzisiaj zrobione chyba nie
jadłam!. Tym razem pilnowałam maszynki cały czas ( kuchnia w kolorze
malinowym może byłaby ładna, ale jednak wolę białą). Jeszcze w sklepie , kupując maszynkę, zastanawiałam się czy oby na pewno wiem co robię i czy nie wyrzucam pieniędzy – dzisiejsze
lody rozwiały wszelkie wątpliwości! Warto było!
Lody są pyszne!
Składniki400 g
malin (Ok 300 ml po przetarciu)330 ml
śmietany kremówki ( miałam 30%)150 ml
mleka1
cukier waniliowy2 łyżki
ksylitolu lub
cukru (tyle ile lubimy)Przygotowanie24 godziny przed szykowaniem
lodów misę maszyny do
lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją
Maliny opłukać, zmiksować, przetrzeć przez sitko.
Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim
cukier i
ksylitol. Mus malinowy zmiksować ze
śmietanką i
mlekiem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – u mnie stał przez całą noc.Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki do
lodów. Uruchamiamy maszynkę, wlewamy do niej mieszankę
lodową. Moje
lody kręciłam 30 minut, po tym czasie przełożyłam je do plastikowych pojemników i włożyłam do zamrażarki. Wyjmujemy ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły. Smacznego!