Wykonanie
Lody jagodowe są bardzo smaczne. Nie wiem jednak czy nastąpi w tym roku powtórka - mimo że bardzo się starałam,
lody znalazły się nie tylko w maszynie ale także na białej bluzce (kto wkłada białą bluzkę robiąc lub jedząc
lody jagodowe!!!) i fartuchu. Walka z plamami była ciężka ! Za to dla uroczego fioletowego
języka, pięknych fioletowych zębów i wspaniałego smaku - warto je było zrobić. Uwaga! Może to tak wygląda, ale to nie są
lody czekoladowe!
Składniki300 g
jagód400 ml
śmietany kremówki ( miałam 30%)200 ml
mlekaszczypta
soli3 łyżki
ksylitolu lub
cukru (do smaku, tyle ile lubimy)Przygotowanie24 godziny przed szykowaniem
lodów misę maszyny do
lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją
Jagody opłukać, przełożyć na patelnię, smażyć na małym ogniu ok 5 minut aż zmiękną i puszczą sok. Przełożyć do blendera, dodać
cukier lub
ksylitol,
śmietanę i
mleko, zmiksować. Przelać do naczynia, wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – u mnie masa stała przez całą noc.Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki do
lodów. Uruchamiamy maszynkę, wlewamy do niej mieszankę
lodową. Moje
lody kręciłam 30 minut, po tym czasie przełożyłam je do plastikowych pojemników i włożyłam do zamrażarki. Wyjąć ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły. Smacznego!