ßßß Cookit - przepis na Lody jagodowe mocno śmietanowe

Lody jagodowe mocno śmietanowe

nazwa

Wykonanie

No, troszkę oszukałam, bo moje były z borówki amerykańskiej ... (nie wiem, jak mocno Tatter by mnie nie przekonywała, to im bardziej zagłębiam się w teren - tym więcej jeżyn znajduję, jagód niet ;). A ponieważ 10 dni przed rozpoczęciem roku szkolnego w końcu u nas jest lato (!), więc jemy lody jak szaleni. Te są bardzo śmietanowe, bardzo barwiące język, pyszne ...
Składniki na około 750 ml lodów:
80 g cukru
100 ml wody
300 g jagód
300 ml śmietany kremówki
Cukier wymieszać z wodą w garnuszku, doprowadzić do wrzenia, gotować około 2 minut do całkowitego rozpuszczenia składników. Dodać umyte jagody. Gotować około 2 minut, następnie wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Ostudzić i włożyć do lodówki do całkowitego ochłodzenia. Wyjąć zimne składniki z lodówki, wymieszać, umieścić w maszynie do lodów. Dalej postępować według instrukcji swojej maszyny do lodów.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/lody-jagodowe-mocno-smietanowe