Wykonanie
No, troszkę oszukałam, bo moje były z
borówki amerykańskiej ... (nie wiem, jak mocno Tatter by mnie nie przekonywała, to im bardziej zagłębiam się w teren - tym więcej
jeżyn znajduję,
jagód niet ;). A ponieważ 10 dni przed rozpoczęciem roku szkolnego w końcu u nas jest lato (!), więc jemy
lody jak szaleni. Te są bardzo
śmietanowe, bardzo barwiące
język, pyszne ...Składniki na około 750 ml
lodów:80 g
cukru100 ml
wody300 g
jagód300 ml
śmietany kremówkiCukier wymieszać z
wodą w garnuszku, doprowadzić do wrzenia, gotować około 2 minut do całkowitego rozpuszczenia składników. Dodać umyte
jagody. Gotować około 2 minut, następnie wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Ostudzić i włożyć do lodówki do całkowitego ochłodzenia. Wyjąć zimne składniki z lodówki, wymieszać, umieścić w maszynie do
lodów. Dalej postępować według instrukcji swojej maszyny do
lodów.Smacznego :)