Wykonanie
To chyba moje ostatnie dzieło z
jagód uzbieranych w tym sezonie. Reszta powędrowała do zamrażalnika i będzie nas cieszyć swoim smakiem w zimowe dni. Tak samo zreszta jak i ta
konfitura o ile nie zjemy jej wcześniej bo jest przepyszna. W tym roku nastawiłam się na domową produkcję
przetworów i kolejny już dzień spędzam w kuchni mieszając
dżemy,
konfitury, przeciery itp. Jagodowa
konfitura wybitnie smakuje z
żółtym serem. Bardzo polecam.
Składniki:1 kg
jagód4 łyżki
wodyok. 300 g
cukru (według własnego smaku)Oczyszczone
jagody wrzucić do garnka, podlać
wodą i gotować około 10 minut. Po tym czasie dosypać
cukier i gotować na małym ogniu przez około 15 minut na małym ogniu aż będą miały odpowiednią konystencję. Ja zostawiłam część
owoców i dodałam je dopiero pod koniec, żeby
mieć kawałki
owoców w
konfiturze ale można wrzucić wszyskie od razu. Gorącą
konfiturę wkładać do wyparzonych słoików i odkręcać do góry dnemSmacznego:)