Wykonanie
Zaczynamy
mieć kłopot z wyborem najsmaczniejszych
lodów. Ostatnio numerem jeden były
malinowe, jednak
porzeczkowe chyba je przebiły. A następne czekają w kolejce.
Póki są
owoce robię
lody owocowe,
śmietankowe,
waniliowe i całą gamę podobnych zostawiam na czas mniej bogaty
owocowo.
Lody porzeczkowe są pyszne!!!
Składniki400 g czerwonych
porzeczek (ok 300 ml po przetarciu)300 ml
śmietany kremówki ( miałam 30%)200 ml
mleka1
cukier waniliowy3 łyżki
ksylitolu lub
cukru (tyle ile lubimy)Przygotowanie24 godziny przed szykowaniem
lodów misę maszyny do
lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją
Porzeczki opłukać, zmiksować, przetrzeć przez sitko.
Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim
cukier i
ksylitol. Mus
porzeczkowy zmiksować ze
śmietanką i
mlekiem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – u mnie stał przez całą noc.Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki do
lodów. Uruchamiamy maszynkę, wlewamy do niej mieszankę
lodową. Moje
lody kręciłam 30 minut, po tym czasie przełożyłam je do plastikowych pojemników i włożyłam do zamrażarki. Wyjmujemy ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły. Smacznego!Uwagi: ilość
cukru czy
ksylitolu którego używam, podaję orientacyjnie. My lubimy
lody mało słodkie. Najlepszą metodą jest po prostu próbowanie naszej masy w trakcie mieszania, przed wstawieniem do lodówki.