ßßß
 
            
         Porzeczki mogłabym jeść w każdej postaci, nie tylko w sezonie! A ponieważ znaleziony w zeszłym roku przepis na lody okazał się strzałem w dziesiątkę, dzielę się nim z Wami, zachęcając do wypróbowania. :) Sama nie wiem, który smak jest lepszy – czy delikatna czerwona porzeczka, czy ostrzejsza i bardziej orzeźwiająca czarna. Podane w duecie tworzą idealny zestaw na upalne, letnie popołudnie.
Porzeczki mogłabym jeść w każdej postaci, nie tylko w sezonie! A ponieważ znaleziony w zeszłym roku przepis na lody okazał się strzałem w dziesiątkę, dzielę się nim z Wami, zachęcając do wypróbowania. :) Sama nie wiem, który smak jest lepszy – czy delikatna czerwona porzeczka, czy ostrzejsza i bardziej orzeźwiająca czarna. Podane w duecie tworzą idealny zestaw na upalne, letnie popołudnie. Składniki (na około 1 litr lodów):250 ml mleka 3,2%250 ml śmietanki kremówki3 żółtka1/3 szklanki cukru500 g porzeczek (czarnych lub czerwonych)1/2 szklanki cukru do zasypania owoców
Składniki (na około 1 litr lodów):250 ml mleka 3,2%250 ml śmietanki kremówki3 żółtka1/3 szklanki cukru500 g porzeczek (czarnych lub czerwonych)1/2 szklanki cukru do zasypania owoców Porzeczki obieramy z ogonków, zasypujemy cukrem i stawiamy a palniku. Gotujemy, mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z palnika i przecieramy przez sito. Odstawiamy do wystudzenia.Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy.Do garnuszka wlewamy mleko i kremówkę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Połowę zagotowanego mleka wlewamy do utartych z cukrem żółtek, miksujemy i przelewamy do garnuszka z pozostałym mlekiem.Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia. Kiedy mieszanka zacznie oblepiać łyżkę, natychmiast zdejmujemy z palnika (nie doprowadzamy do wrzenia, aby krem się nie zwarzył).Masę żółtkową studzimy i mieszamy z przetartymi porzeczkami. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc.
Porzeczki obieramy z ogonków, zasypujemy cukrem i stawiamy a palniku. Gotujemy, mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z palnika i przecieramy przez sito. Odstawiamy do wystudzenia.Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy.Do garnuszka wlewamy mleko i kremówkę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Połowę zagotowanego mleka wlewamy do utartych z cukrem żółtek, miksujemy i przelewamy do garnuszka z pozostałym mlekiem.Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia. Kiedy mieszanka zacznie oblepiać łyżkę, natychmiast zdejmujemy z palnika (nie doprowadzamy do wrzenia, aby krem się nie zwarzył).Masę żółtkową studzimy i mieszamy z przetartymi porzeczkami. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc. Schłodzoną mieszankę przelewamy do maszyny do lodów i dalej postępujemy według instrukcji jej producenta lub po prostu wkładamy do zamrażarki i przez pierwsze 3 godziny zamrażania miksujemy co 30 minut, aby zapobiec wytworzeniu się kryształków lodu oraz zwiększyć „puszystość lodów”.Przed podaniem lody wyjmujemy z zamrażarki na około 10 minut.
Schłodzoną mieszankę przelewamy do maszyny do lodów i dalej postępujemy według instrukcji jej producenta lub po prostu wkładamy do zamrażarki i przez pierwsze 3 godziny zamrażania miksujemy co 30 minut, aby zapobiec wytworzeniu się kryształków lodu oraz zwiększyć „puszystość lodów”.Przed podaniem lody wyjmujemy z zamrażarki na około 10 minut. Pomysł: Moje WypiekiTwoja ocena:
Pomysł: Moje WypiekiTwoja ocena: Przepis:Data publikacji:2016-07-12Przygotowanie:30MGotowanie/pieczenie:15MCałkowity czas:45MŚrednia ocena:5Based on 1 Review(s)
Przepis:Data publikacji:2016-07-12Przygotowanie:30MGotowanie/pieczenie:15MCałkowity czas:45MŚrednia ocena:5Based on 1 Review(s)