Wykonanie
Robię ostatnio
lody z dodatkiem
serka mascarpone. Wydaje mi się, że dzięki dodaniu
serka są bardziej kremowe. Te dzisiejsze na pewno nie należą do dietetycznych.
Serek + kremówka. Ale są przepyszne. Może to w ogóle najlepsze
lody owocowe jakie zrobiłam? Sama już nie wiem, koniecznie zróbcie.
składniki500 g
malin (ok 400 ml po przetarciu)4 łyżki
ksylitolu ( lub
cukru)1/2 szklanki
śmietanki kremówki 30%130 g
serka mascarponeprzygotowanie24 godziny przed szykowaniem
lodów misę maszyny do
lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją.
Maliny opłukać, odsączyć, zmiksować, przetrzeć przez sitko (jeżeli nie przeszkadzają Wam pestki, można nie przecierać). Mus malinowy zmiksować ze
śmietanką serkiem i
ksylitolem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc.Dalej postępować zgodnie z instrukcją naszej maszynki do
lodów. Uruchomić maszynkę, wlać do niej mieszankę
lodową. Moje
lody kręciłam 30 minut. Po tym czasie przełożyć je do plastikowych pojemników i włożyć do zamrażarki. Wyjąć ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły. Smacznego!