Wykonanie
Szybki, zachwycający swym smakiem deser na bazie
serka mascarpone. Po deserze z
bananami, (przepis tutaj), który oczarował nasze
kubki smakowe, tym razem wersja z musem
malinowym. Świetny do wykorzystania ostatnich zapasów mrożonych
malin. Prosto, szybko, przepysznie i bardzo
malinowo. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność deseru, bo niestety
mascarpone to prawie 40% tłuszczu, wymieszaj
serek pół na pół z
twarożkiem. Polecam!
Składniki na 2 porcje:250 g
serka mascarpone250- 300 g mrożonych
malin2-3 łyżki
cukru lub
ksylitoluWykonanie:
maliny umieścić w rondelku, zasypać
cukrem i postawić na małym ogniu, by się rozmroziły. Gotować około 10 minut, by się rozpadły, także w celu odparowania nadmiaru
wody.
Maliny przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek. Mus odstawić do przestygnięcia
serek mascarpone zmiksować przez kilka minut i cały czas miksując dodawać porcjami mus malinowy, aż krem wyraźnie zwiększy objętość i stanie się puszysty. Część musu przeznaczyć na polewę do deserukrem rozłożyć do pucharków i polać pozostałą polewą
malinowąSmacznego!